"V okviru poslanstva projekta tako stremimo k temu, da bo Maribor z razgibanjem kulturnega ustvarjanja doživel razvojni pospešek na vseh ravneh, nosilci katerega bodo ustvarjalni meščani. Maribor, njegova partnerska mesta, severovzhodna kohezijska regija, Slovenija - bodo zato postali uspešnejši, gospodarstvo inovativnejše in samozavest posameznikov višja," so zapisali organizatorji projekta Evropske prestolnice kulture (EPK) o svojih ciljih. Foto:

Program je članom programskega sveta predstavil programski direktor EPK-ja Mitja Čander, ti pa so ga soglasno potrdili. Program za leto 2012, ki obsega 412 projektov v skupni vrednosti 16,5 milijona evrov, je Čander zaključil konec septembra.

Javnost bo še malo počakala
Med odobrenimi projekti za prihodnje leto jih je 283 v Mariboru in 103 v partnerskih mestih. Mrežnih in skupnih programov je 26. Večina dogodkov, ki bodo v Mariboru, Velenju, Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu in na Ptuju potekali prihodnje leto v okviru EPK-ja, je bila predstavljena že konec junija, a le vsebinsko, ne pa tudi, kdaj in kje točno se bodo zgodili.

Generalna direktorica zavoda Suzana Žilić Fišer je podala tudi poročilo o dejavnostih in napredku zavoda od zadnje programske seje. Med drugim jih je seznanila z navodili za izogibanje nasprotju interesov, ki jim jih je predlagala komisija za preprečevanje korupcije. Svet zavoda kot najvišji nadzorni organ zavoda Maribor 2012 bo program obravnaval v torek, ko pa ga bosta potrdila tako programski svet kot svet zavoda, bodo program še predstavili javnosti.

Skupaj do preobrata
Končuje se tudi promocija MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture v Mariboru in partnerskih mestih, v sklopu katere so te dni veliki krogi, ki so del logotipa EPK-ja, vzbujali pozornost mimoidočih na ulicah Maribora, Ptuja, Novega mesta, Slovenj Gradca in Murske Sobote.
Prebivalci mest so lahko brez cenzure objavili svoje misli o EPK-ju na veliki "steni resnice", zidu, ki je sestavljen iz 150 kosov in tvori krog logotipa za posamezno mesto, in na Facebooku. Kot so v obvestilu za javnost zapisali organizatorji, je gonilo promocije novi slogan EPK-ja, "Zavrtimo skupaj", ki stavi na preobrat, in dodali: "Tega pa lahko dosežemo le, če bomo skupaj vrteli našo energijo in skoznjo spreminjali naš dom, naše mesto, družbo."