Mojca Fatur in Klemen Slakonja sta posodila glasova osrednjima likoma prve kratke radijske igre, ki bo uvedla serijo Prevozi. Foto: RTV SLO
Mojca Fatur in Klemen Slakonja sta posodila glasova osrednjima likoma prve kratke radijske igre, ki bo uvedla serijo Prevozi. Foto: RTV SLO

Osem zvočnih miniatur je v produkciji Uredništva igranega programa je nastalo po izbranih zgodbah, ki so v knjižni obliki pod naslovom Dobra družba izšle lani pri založbi LUD Literatura.

Nizu kratkih radijskih iger Prevozi lahko prisluhnete ob sobotah ob 22.40 na Prvem Radia Slovenija.

Prek spletnega portala Prevozi povezani neznanci
Vse zgodbe se odvijajo "v zamejenih prostorih avtomobilov s prevozov na zahtevo, v katerih se srečajo sicer popolni neznanci, a s skupnim ciljem. Zgodbe se tematsko gibajo od že skoraj ezoteričnih pripetljajev do čisto stvarnih situacij. Za vse pa je značilno neposredno soočenje posameznikov, ki mu v dani situaciji preprosto ne morejo ubežati. Po mnenju avtorice v vsem ključno, povedno vlogo igrajo tudi tišine in premolki, še kako pomembni za samo zvočno interpretacijo teh neobičajnih zgodb," so zapisali radijski ustvarjalci.

Sorodna novica Ana Svetel: Vožnje z neznanci so čas za frustracije, zadrege, intimnosti

Mimo ostrega stereotipiziranja
Knjižna zbirka sicer vključuje 21 zgodb, o katerih je Martina Potisk za radijsko oddajo S knjižnega trga zapisala: "Avtoričine komično obkrožene zamisli, dostojno odmaknjena perspektiva in posredna pikareskna intonacija poskrbijo, da se Dobra družba Ane Svetel obdrži nad breznom neobetavnega in enopólnega pripovedovanja; sporazumno namigujoče pripovedi praktično ne skrenejo v območje splošnega opravljanja, ostrega stereotipiziranja ali mlatenja puhle slame."

Sorodna novica Ana Svetel: Dobra družba

Izbrane zgodbe so v zvočni jezik režijsko prevedli Alen Jelen, Ana Krauthaker, Špela Kravogel in Klemen Markovčič, za radijski eter pa sta jih priredili Kaja Blazinšek in Špela Kravogel.

Začetek serije z Mojo punco
Kot prva bo 7. novembra ob 22.40 na sporedu Moja punca, v kateri bi do ušes zaljubljeni fant za svojo Evelino naredil prav vse. Tudi izsiljeval mladega moškega, ki se z njima pelje na obisk k sinčku. Klemen Slakonja je v radijski igri posodil glas zaljubljenemu fantu, Mojca Fatur Evelini, Blaž Šef igra mladega moškega, Lina Akif pa še eno dekle. Tonska mojstrica je bila Sonja Strenar, glasbena oblikovalka pa Darja Hlavka Godina.

Moja punca