Prenova Plečnikove hiše je potekala med letoma 2013 in 2015, naročila jo je Mestna občina Ljubljana. Foto: Arrea arhitekti
Prenova Plečnikove hiše je potekala med letoma 2013 in 2015, naročila jo je Mestna občina Ljubljana. Foto: Arrea arhitekti
'Najpomembneje je ustvariti dobro arhitekturo,' je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija. Foto: Arrea arhitekti
Projektno skupino so sestavljali Maruša Zorec, Maša Živec in Matjaž Bolčina. Foto: Arrea arhitektura

Mednarodna žirija pod vodstvom Francisca Mangada je v projektu med drugim prepoznala občutljivost arhitekturnih posegov v objektu z zgodovinsko vrednostjo.

Žirija je pri projektu ob občutljivosti arhitekturnih posegov prepoznala tudi način razumevanja razvoja stavbe skozi zgodovino z malimi posegi, kakovost vsakega detajla in sposobnost oblikovanja tako obstoječih kot novih prvin. S svojo odločitvijo so v žiriji želeli poudariti, da je arhitektura v vsakem merilu in vsakem programu, tako v velikih objektih kot v skromnih detajlih, najpomembneje pa je ustvariti dobro arhitekturo.

Mednarodna 11-članska žirija, tradicionalno sestavljena iz vsakoletnih predavateljev na Piranskih dnevih arhitekture, je poleg nagrade piranesi podelila še mednarodni priznanji piranesi 2016 studiu Pedevilla architetti za projekt gasilske postaje v mestu Vierschach ter arhitektoma Emiliu in Matteu Caravattiju za projekt rehabilitacijskega centra v malijskem Katiju.

Mednarodno študentsko priznanje piranesi sta prejela Thomas Harlander in Florian Anzenberger za umestitev visečega mostu v Južni Afriki.

Dobitniki nagrade piranesi prejmejo skulpturo, delo mednarodno priznanega slovenskega kiparja Boštjana Drinovca, od pokrovitelja pa izdelek najbolj znanega slovenskega oblikovalca Nika Kralja.

Na letošnjo razstavo Piranesi je sicer prispelo skupno 56 projektov, od tega 34 projektov v splošnem izboru ter 22 študentskih projektov. Kriteriji izbora so bili: premišljena umestitev v urbani ali naravni prostor, prostorska in oblikovna skladnost s kontekstom, sodobna inovativna prostorska zasnova, spoštljiv odnos do naravne in kulturne dediščine, sodobno razumevanje uveljavljenih in domačih arhitekturnih prvin, domišljeni detajli ter smiselna uporaba barve, materialov, teksture in svetlobe.