Lani je Prešernovo rojstno hišo obiskalo nekaj manj kot 16 tisoč ljudi, vedno manj pa je tudi šolskih skupin. Ker z vstopninami ne pokrijejo več stroškov delovanja, občina želi, da finančno pomoč prispeva tudi država, ki je lastnica objekta. Foto: BoBo
Lani je Prešernovo rojstno hišo obiskalo nekaj manj kot 16 tisoč ljudi, vedno manj pa je tudi šolskih skupin. Ker z vstopninami ne pokrijejo več stroškov delovanja, občina želi, da finančno pomoč prispeva tudi država, ki je lastnica objekta. Foto: BoBo


Zato žirovniški župan Leopold Pogačar poziva ministrstvo, naj pomaga pri financiranju, sicer se lahko zgodi, da ne bo nikogar, ki bi bil pripravljen upravljati hiši.

Vprašanje o dediščini tudi v parlament
Zavod za turizem in kulturo Žirovnica je upravljanje rojstnih hiš Franceta Prešerna v Vrbi in Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah prevzel pred štirimi leti. "Od tedaj so se okoliščine bistveno spremenile. Obisk je močno upadel, šolskih obiskov je vedno manj, stroški pa naraščajo," je povedal župan Pogačar in dodal, da zbrane vstopnine ne zadoščajo več niti za pokrivanje stroškov dela, zato mora občina vsako leto iz svojega proračuna zagotoviti dodatnih od 15 do 20 tisoč evrov.

Vsakoletni nekajodstotni upad obiska skrbi direktorico Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Majo Zupan. Kot zagotavlja, se bodo še naprej trudili z organizacijo izletov in programov, vendar upada obiska šolskih skupin v celoti ne bodo mogli nadomestiti. "V tej situaciji z vstopnino nismo zmožni pokriti stroškov dela," je opozorila. Župan Pogačar zato meni, da bi morala država, ki je lastnica obeh hiš, proglašenih za kulturni spomenik državnega pomena, pristopiti k sofinanciranju določenih stroškov.

Župan od države pričakuje, da bo sofinancirala kulturne vsebine, strokovni kader in obratovalne stroške v omenjenih hišah ter da bo omogočila celovito sanacijo za zmanjšanje stroškov. Poleg tega predlaga, da bi ministrstvo vsakemu slovenskemu osnovnošolcu enkrat v času šolanja omogočilo brezplačen obisk in ogled kulturnih spomenikov, saj marsikateri starši ne zmorejo stroškov takšnih izletov. "V nasprotnem primeru se bojim, da se konec leta, ko poteče pogodba o upravljanju, ne bo našel nihče, ki bi bil s hišama v takih okoliščinah pripravljen upravljati," je opozoril Pogačar, ki je ob pomoči poslancev Dejana Židana in Sama Bevka na ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka naslovil tudi pisno poslansko vprašanje v povezavi z ukrepi za izboljšanje položaja javnih zavodov, ki upravljajo s kulturno dediščino. Na ministrstvu bodo v predpisanem roku 30 dni odgovorili na poslansko vprašanje, ki so ga prejeli 15. januarja.