Vladimir Putin muzeje, galerije in arhive poziva k takojšni in natančni inventuri. Foto: EPA
Vladimir Putin muzeje, galerije in arhive poziva k takojšni in natančni inventuri. Foto: EPA
V Ermitažu hranijo toliko umetnin, da še sami ne vedo, koliko točno jih je. Kot vse kaže, je izginilo še več predmetov, kot so sprva mislili. Foto: EPA
Skice arhitekta Jakova Černikova
Tudi moskovski arhiv bo moral še ugotoviti, koliko skic Černikova pravzaprav manjka. Foto: RTV SLO

Putin je jezen in razočaran zaradi nedavnih kraj v sanktpeterburškem Ermitažu in moskovskem arhivu, morda še bolj jezen in razočaran pa je zaradi slabega nadzora v državnih ustanovah.

Da so se kraje lahko zgodile, sta poleg slabe varnosti kriva tudi slab sistem popisovanja umetnin in dolgoletno pomanjkanje finančnih sredstev, ki pesti tako rekoč vse ruske galerije, muzeje in arhive.

Komisija bo imela veliko dela
Putin je ukazal vladi, da mora ustanoviti posebno komisijo, ki bo takoj začela preiskavo velikih kraj umetnin. Putinov namestnik je povedal, da je predsednik notranjemu ministru, kulturnemu ministru, obveščevalni službi, pisarni vrhovnega državnega tožilca in še nekaterim drugim državnim organom naročil sodelovanje v omenjeni komisiji. Ena prvih nalog komisije bo ugotoviti, koliko umetnin je v resnici pogrešanih. To bo težko, saj veliko muzejev in galerij sploh ne ve, kaj vse se skriva v njihovih skladiščih in arhivih, pišejo ruski časopisi.

Direktor Ermitaža ne bo odstopil
Ob kraji v Ermitažu je bilo ugotovljeno, da v slovitem muzeju že desetletja niso napravili popisa imetja. Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski je v četrtek izjavil, da je čisto mogoče, da je iz njihove velikanske zbirke izginilo še več predmetov. Piotrovski je napovedal, da bodo v Ermitažu naslednje leto za izboljšanje varnosti namenili skoraj šest milijonov dolarjev. Na vprašanje novinarjev, ali se čuti odgovornega za kraje, pa je kratko odgovoril: "Nobene možnosti ni, da bi odstopil."

V četrtek so po anonimnem telefonskem klicu na sanktpeterburški postaji v prostorih za prtljago našli še tri umetnine.

Tatovi so obiskali še moskovski arhiv
Kako slabo so varovane umetnine v ruskih državnih muzejih, so se Rusi še enkrat prepričali pred dnevi - tokrat se je zgodilo v Moskvi. Tarča tatov je bil namreč tudi ruski državni arhiv za literaturo in umetnost v Moskvi, od koder je izginilo več sto skic in risb ruskega arhitekta Jakova Černikova, ki je pred v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja snoval futuristične stavbe za takratno Sovjetsko zvezo. Njegove ideje so se ohranile zlasti v knjigah in kot skice, nekatere pa so bile tako pred svojim časom, da takratni sovjetski režim Černikovu ni omogočil uresničitve njegovih idej in zelo malo njegovih načrtov je bilo dejansko izvedenih.

So tudi Černikova odnašali zaposleni?
A skice Černikova so izginile iz državnega arhiva. Zaposleni v moskovskem arhivu še ne vedo natančno, koliko jih je izginilo. Krajo so ugotovili 22. junija, ko so devet njegovih skic dali na dražbi v Londonu. Do zdaj so jih na ruskem in tujem trgu našli 274. Vse kaže, da so bili tudi v krajo skic Černikova vpleteni zaposleni v arhivu. Direktorica arhiva Tatjana Gorjajeva je povedala: "Na žalost moram priznati, da se to ne bi moglo zgoditi brez sodelovanja naših zaposlenih." Arhitektov vnuk Andrej pa je pojasnil, da je velik del dedove umetniške zapuščine, ki je v roke državnega arhiva prišla po njegovi smrti leta 1951, pogrešan.