Rembrandt Harmenszoon van Rijn: Zarota Batavijcev pod Klavdijem Civilom, okrog 1666 (olje na platnu). Foto: BBC
Rembrandt Harmenszoon van Rijn: Zarota Batavijcev pod Klavdijem Civilom, okrog 1666 (olje na platnu). Foto: BBC

Akademija umetnosti, ki je lastnica slike, jo je pripravljena prodati za 300 milijonov kron (32 milijonov evrov), kar je več kot polovica manj od ocenjene vrednosti. A zanka se kot po navadi skriva v malem tisku: kupec se mora strinjati, da bo mojstrovino podaril Narodnemu muzeju v Stockholmu, kjer je ena glavnih zanimivostih, pravi tajnik Kraljeve švedske akademije lepih umetnosti Olle Granath: "V Narodnem muzeju visi od leta 1866. Tu bo tudi ostala," pravi. Po njegovih besedah je Rembrandt ocenjen na 750 milijonov kron (80 milijonov evrov), toda akademija je pripravljena ponuditi 60-odstotni popust zaradi pogoja, da jo mora kupec podariti muzeju v švedski prestolnici.

je prizor iz upora germanskega plemena Batavi proti Rimljanom. Slika, nastala okrog leta 1666, je bila prvotno namenjena amsterdamski mestni hiši, vendar so jo zavrnili in prodali na dražbi. Švedska je sliko podedovala in leta 1798 podarila akademiji umetnosti, ki jo je pozneje shranila v muzeju.

Akademija želi s prodajo slike zbrati denar za razstave in druge dejavnosti, je dejal Granath. Morebitnih kupcev ni razkril, dejal pa je, da so lahko tako s Švedskega kot iz tujine.