Foto: BoBo/Borut Živulovič
Foto: BoBo/Borut Živulovič
Sorodna novica Odgovorni urednik NTA-ja zapisal, da je Hitler heroj, ostre obsodbe

Kulturniki so protestno razstavili javne zapise predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urbana Purgarja, ki je nedavno na Twitterju poveličeval Adolfa Hitlerja. Purgar, sicer tudi odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije (NTA) in pripadnik t. i. rumenih jopičev, je v začetku avgusta namreč tvitnil, da je Hitler #heroj in da so nacisti junaki, kar je pozneje izbrisal in dejal, da je zgolj provociral.

Sporna podelitev statusa organizacije v javnem interesu
Ministrstvo za kulturo je sicer Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot že pred spornimi tviti podelilo status organizacije v javnem interesu. Aktiv delavk in delavcev v kulturi od ministrstva zdaj zahteva, da društvu, predsednik katerega "se šopiri z izjavami, kakršne ste lahko videli in videle na današnji razstavi, odvzame status kulturne organizacije v javnem interesu."

Foto: BoBo/Borut Živulovič
Foto: BoBo/Borut Živulovič

Poziv vsem odgovornim, strankam in širši javnosti
Po njihovem zgolj verbalna obsodba neonacističnih in sovražnih izjav brez ukrepanja ne pomeni nič in tovrstnim organizacijam omogoča, da še naprej delujejo z državno podporo, kandidirajo na razpisih za javna sredstva.

Dodali so še, naj si odgovorni ogledajo, s čim se društvo, njegov spletni portal NTA in njegov predsednik dejansko ukvarjajo, ter se do tega jasno opredelijo. To zahtevajo tudi od parlamentarnih strank, širšo kritično javnost pa pozivajo, naj bo pozorna na tovrstna dejanja ter jih primerno označi in obsodi.