Z akcijo želijo v Aktivu opozoriti
Z akcijo želijo v Aktivu opozoriti "na najranljivejše, na vse manjšine, na 'napačne', ki so na seznamu zmerom prvi." Foto: Facebook / Janez Zalaznik

Aktiv delavk in delavcev v kulturi je danes znova izrazil nestrinjanje s trenutno kulturno politiko. Njihova protestna akcija danes ob 15. uri je bila konkretno odziv na odločitev ministrstva, da izbriše Čordića iz evidenc samozaposlenih v kulturi, kar ocenjujejo kot "osebno politično obračunavanje".

Sorodna novica Zlatko: Izbrisali so me iz razvida samozaposlenih v kulturi

Glasbenik ima odločbo o veljavnosti statusa do sredine leta 2022, a je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija presodilo, da Zlatko preveč svojega časa namenja delovanju, ki ni povezano z opravljanjem kulturne dejavnosti.

V aktivu so zapisali, da je bil Čordić izbrisan iz razvida, "ker je čefur, južnjak in kritičen do oblasti". Ob tem poudarjajo, da "je veliko premalo, če pri tem opozorimo, da smo na lepem neposredno ogroženi vsi, vsi, ki z dvomom o oblastni strukturi delujemo v umetnosti, v kulturi."

Foto: Facebook / Janez Zalaznik
Foto: Facebook / Janez Zalaznik

"Ministrova gesta nas takoj spomni na množičen izbris 'ljudi z napačnimi priimki' iz registra državljanov in državljank, s čimer je odcepljena republika začela svojo neslavno pot. Danes jo odločno nadaljuje prav tam, ker jo je začela: v vlogi močnejšega se spravlja na ceneno delovno silo z juga in z vzhoda, v svojem strahu in samopašnosti pa tudi na prebežnice, na begunce. Pandemija je, navsezadnje, prikladen izgovor za nove in nove razredne in družbene razlike," so zapisali v Aktivu.

Foto: Facebook / Janez Zalaznik
Foto: Facebook / Janez Zalaznik

"Prešeren je bil naš človek, frajgajst"
Ker je danes tudi 220. obletnica rojstva Franceta Prešerna, so - kot so zapisali - imeli v mislih, da "je bil Prešeren naš človek, frajgajst in po monarhični odločitvi politično cenzuriran pesnik."

Z akcijo želijo v Aktivu opozoriti "na najranljivejše, na vse manjšine, na 'napačne', ki so na seznamu zmerom prvi. "Obenem pa nam je povsem jasno, da si kaj kmalu, že čez noč lahko na vrsti tudi TI," so še zapisali.

Protestne akcije potekajo že vse od konca maja, ko so se kulturniški protestniki na pobudo aktiva prvič zbrali na Muzejski ploščadi Metelkove. Zadnja akcija pred današnjo je potekala konec oktobra, ko so člani aktiva zahtevali odstop ministra Simonitija in sami napisali njegovo odstopno izjavo.

Izbris samozaposlenih v kulturi