22. Rdeče zore bodo izvedene v veliki meri prek spleta. Foto: Rdeče zore
22. Rdeče zore bodo izvedene v veliki meri prek spleta. Foto: Rdeče zore

Letošnji mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore danes odpira razstava izbora protestniških plakatov, naslovljena To je vojna se začenja.

Dogajanje bo zaradi pandemije večinoma preseljeno na splet, posvečeno pa bo predstavitvi ženskega in kvirovskega umetniškega, intelektualnega in ustvarjalnega dela. Seveda pa bo festival tudi letos zaznamovala podelitev nečastne bodeče neže, nagrade za seksistično izjavo leta.

Sorodna novica Kdo bo prejel neželeno "nagrado" bodeča neža? Glasovanje je odprto.

Plakati vsepoljske ženske stavke
Omenjena razstava plakatov v različnih tehnikah bo v Galeriji Alkatraz v AKC-ju Metelkova mesto na ogled do 26. marca med ponedeljkom in petkom v živo, sicer pa bo dostopna tudi prek spleta. Gre za izbor protestnih plakatov vsepoljske ženske stavke, ki predstavlja vlogo poljskih vizualnih umetnic v boju proti prepovedi splava, ki se zaostruje.

Brez neslavne bodeče lovorike ne gre
V nedeljo bodo v sklopu festivala v sodelovanju s portalom spol.si podelili bodečo nežo, ob tem pa se bosta s performansoma predstavila tudi Federico Luz in Danijela Zajc. Zadnja na festivalu sodeluje s predstavo Niti, ki je nastala v Cirkusarni NaokROG, enem izmed uničenih prostorov Avtonomne tovarne Rog.

Sorodna novica V Ljubljani "pokopali kulturo". Policisti posebne policijske enote pregledovali Metelkovo.

"Na tej točki je nemogoče ubesediti oziroma sploh zapopasti, kakšna izguba nas je doletela zaradi nasilne in nezakonite evikcije in rušitve, ki jo je izvedla Mestna občina Ljubljana (MOL), se pa zavedamo moči MOL-ove PR-mašinerije, zato se nam zdi še toliko pomembneje, da ji ob bok postavimo praktičen prikaz tega, kar je nastajalo v tem prostoru," so sporočili s festivala.

Predstava Niti bo na sporedu 9. marca, njeno vsebino pa je po zapisu na festivalski strani avtorica črpala iz lastne izkušnje življenja v tradicionalnem okolju: "Skoznjo poskuša razumeti življenje in delovanje babic, matere in sester ter hkrati iskati lastne pozicije znotraj omenjene relacije."

Samo ja pomeni ja za učinkovitejši pregon spolnega nasilja

Glasba, predavanje, preformans
Napovedan je tudi nastop zasedbe Balans, ki bo z glasbenimi vložki dopolnila branje poezije, izvedeno v sodelovanju s platformo Ignor. Letošnje Rdeče zore bo zaznamovalo tudi predavanje Asje Novak o albanskih virdžinah s predstavitvijo kampanje za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva v model "samo ja pomeni ja" z Inštitutom 8. marec.

11. marca se bo festival sklenil z živim spletnim prenosom glasbenega performansa Ingver in GverilkII ter prenosom glasbenega in videonastopa Federica Luza v treh delih, ki ga je naslovil Da geht die Sonne unter!

22. festival Rdeče zore