Protestnega shoda se je udeležilo okoli 200 protestnikov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Protestnega shoda se je udeležilo okoli 200 protestnikov. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Pisane kostume in rekvizite bomo v ponedeljek zamenjali za črno žalno obleko, namesto jazza bodo trobente zapele žalostinke, ko bomo poklon namenili vsej izgubljeni kulturi pod upravljanjem šerifovskega župana in na pepelu zatrtega pozdravili klitje novega upora," so v sporočilu za javnost zapisali v Skupščini tovarne Rog.

Prvo krsto so protestniki odložili pred Mestno hišo, drugo pa pod Prešernov spomenik. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prvo krsto so protestniki odložili pred Mestno hišo, drugo pa pod Prešernov spomenik. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kritični so predvsem do Mestne občine Ljubljana, ki je 19. januarja s pomočjo varnostnih služb in policije prisilno izselila uporabnike zapuščenih poslopij ljubljanskega Roga, v katera so se naselili tudi številni ustvarjalci in umetniki "Ateljeje so porušili bagri, ustvarjalke in ustvarjalce so vklenili v lisice, ostanki umetnin pa razpadajo na gradbišču," opozarjajo protestniki, ki so dejanje občine označili za umor.

Protest v obliki simboličnega pogreba kulture se je začel na Metelkovi. Že od začetka so bili prisotni tudi policisti, ki so udeležence pozvali k upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Ob otožnih zvokih harmonike, sicer pa večinoma v tišini, se je okoli 200 protestnikov, opremljenih s transparenti, svečami in cvetjem, odpravilo proti Mestni hiši, kjer so odložili prvo črno krsto. Nato je sprevod pot nadaljeval na Prešernov trg, kjer so pred pesnikovim spomenikom odložili drugo krsto, več posameznikov je svoj upor izrazilo tudi z različnimi nastopi.

Iz posnetkov je vidno, da je policija obravnavala več posameznikov, sicer pa je dogodek minil brez večjih incidentov, udeleženci so se razšli mirno. Policija še ni posredovala poročila z dogodka.

"Vtis, da je Metelkova problem, ki se ga je nujno lotevati s polavtomatskim orožjem"

Nekaj pred 19. uro je nato v polni opremi na Metelkovo vkorakalo več deset policistov, ki so po zapisih na družbenih omrežjih prispeli z več kot 8 vozili. Kot je razvidno iz videoposnetkov, je del policistov, opremljen tudi s puškami, v formaciji zakorakal po Metelkovi. Razbijali naj bi po vratih več poslopij, ki so bili zaprti za javnost, v njih pa naj bi bilo v ateljejih prisotnih nekaj ljudi. Ko so na prizorišče iz prostorov in od drugod začeli prihajati ljudje in snemati dogajanje, so se policisti umaknili.

"Do intervencije je prišlo dva dni po grožnjah neonacistične skupine “Rumeni jopiči”, ki je na
Metelkovi neovirano paradirala z napisom “Porušimo še Metelkovo” ter z nasiljem grozila tudi na socialnih omrežjih. Policiji pripadnikov neonacistične skupine ni uspelo identificirati, saj so tik pred prihodom policije pobegnili. Policija prav tako še vedno ni identificirala napadalcev, ki so novembra 2019 nasilno vdrli, grozili in razbijali v klubih Tiffany in Monokel. Pod novim vodstvom policija, ne samo, da ne razrešuje odprtih primerov napadov in groženj iz sovraštva, temveč je pričela z neutemeljenim razkazovanjem policijske sile sama zastraševati uporabnice_ke Metelkove ter ustvarjati vtis, da je Metelkova problem, ki se ga je nujno lotevati s polavtomatskim orožjem," so po dogodku v sporočilu za javnost zapisali v Kolektivu lezbičnega kluba Monokel.

Po njihovih navedbah so intervencijo policisti opisali kot običajno kontrolo gostinskih lokalov. Na pojasnila policije še čakamo.

Sorodna novica "MOL, stran od Avtonomne Tovarne Rog!" Policisti uporabili solzivec.

Opozorila o trhli pravni podlagi za izselitev iz Roga

Uporabniki Roga pa so objavili tudi demanti "Laži in zavajanja Mol v zvezi z uničenjem AT Rog". V demantiju, objavljenem na Facebooku, so uporabniki nekdanje tovarne Rog zapisali, da so "od evikcije uporabnikov in uporabnic AT Rog" minili trije tedni in da Mol v tem času "ni pokazala nobenega uradnega dokumenta, na podlagi katerega bi bila evikcija AT Rog lahko zakonita". V njem so med drugim vnovič poudarili, da prostori AT Rog niso bili prazni ter da odločbe v sodnih postopkih v povezavi z uporabniki in uporabnicami AT Rog, na katere se Mol sklicuje, niso bile in niso mogle biti pravna podlaga za dogodke 19. januarja.

Prevzem območja nekdanje tovarne Rog v posest s strani Mola je pospremil protest, v katerem je policija začasno pridržala več ljudi. Čez dva dni mu je sledil shod od Prešernovega trga, mimo mestne hiše do Roga, na katerem je približno 500 nasprotnikov rušitve Roga in izselitve uporabnikov iz poslopja izrazilo svoje nasprotovanje. Rogovcem so sicer podporo izrazile tudi številne organizacije in posamezniki, ki so obsodili predvsem "nasilno deložacijo" uporabnikov.

V soboto se je na Metelkovi zbrala tudi manjša skupina, ki je ob rumenem jopiču razgrnila napis "porušimo še Metelkovo". Fotografijo je skupaj s sporočilom "Rog je padel, padla bo tudi Metelkova" na Twitterju objavila skupina, znana pod imenom Rumeni jopiči, objavo pa je med drugim na Twitterju delil državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič (SDS). Rumeni jopiči so bili v preteklosti vidni tudi na nekaterih petkovih protestih, na katerih so izražali podporo vladi. Različni mediji so takrat raziskali njihovo ozadje in vzpostavili več jasnih povezav z različnimi skupinami, ki se spogledujejo z neonacizmom.