Letošnja izdaja bo potekala do nedelje, 8. marca, mednarodnega praznika žena, ki obstaja od leta 1911.

Iz razstave Đejmi Hadrović Razkrivanje tančice tišine. Foto: Rdeče zore
Iz razstave Đejmi Hadrović Razkrivanje tančice tišine. Foto: Rdeče zore

Rdeče zore dajejo prostor neuveljavljenim kvirovskim in feminističnim ustvarjalkam in ustvarjalcem s področja vizualne umetnosti, glasbe, gledališča, performativnih praks, filma, literature, pa tudi teorije.

Otvoritev se odvija z odprtjem razstave Razkrivanje tančice tišine v Galeriji Alkatraz na Metelkovi. Samostojna razstava umetnice Đejmi Hadrović naslavlja feministične teme znotraj specifičnega postjugoslovanskega prostora in časa. Referira se namreč tudi na (pol)preteklo zgodovino, piše na festivalski spletni strani.

Foto: Rdeče zore
Foto: Rdeče zore

(Ne)slišani_e: razstava, performans in zin
V petek bo v Nočni izložbi Pešak na Metelkovi sledila predstavitev projekta Nurlame Vidrih z naslovom (Ne)slišani_e, ki se navezuje in prepleta z umetničino avtorsko podobo za letošnje Rdeče zore. Obsežen projekt sestavljajo trije deli, ti so razstava, performans in zin. Nurlama Vidrih pri tem izhaja iz zgodb petih LGBTIQ+ oseb, ki so se v določenem trenutku v času spoznale in globoko povezale na osebni ravni, razlagajo organizatorke festivala.

Petkov večer bo prepojila glasba. V metelkovski Gali Hali bo občinstvo vabila serija pop-punk koncertov v družbi ameriške skupine Bad Cop/Bad Cop, ki jo določa zmožnost ustvarjanja harmonije med agresivnimi instrumentalnimi prijemi in spoliranimi vokali. Nastopila bosta tudi sveži punk trio MakeWar iz ZDA in slovenski melodični hardcore kvartet Golliwog.

Sledil bo DJ-večer, v sklopu katerega bo na sporedu nastop ameriške glasbenice Umfang, soustanoviteljice kolektiva Discwoman, katerega poslanstvo je posameznicam, ki se identificirajo kot ženske, zagotoviti plačane nastope v klubih in drugih prostorih. Na odru bodo z njo Warrego Valles, Estera, Pobalnika, BLN in Volk.

Sorodna novica Igralcu Bojanu Emeršiču bodeča neža za seksistično izjavo leta

V soboto v klubu Monokel pripravljajo dogodek 7. marec, namenjen branju izjav #jaztudi, ki bo potekal v sodelovanju z Inštitutom 8. marec in ImproŠkami. V Avtonomni Tovarni Rog bo tega dne na sporedu tudi pogovor Gibanje proti "teoriji spola" na Madžarskem, organiziran v sklopu 10. obletnice Lezbično-feministične univerze. V Jalli Jalli bo zvečer na sporedu aktivistično "čiliranje" ob filmih, mogoče pa bo tudi izdelovati transparente za protest proti nasilju nad ženskami, ki bo potekal 8. marca. Festival se bo zaključil na dan žena, s popoldansko vegansko malico v Socialnem centru Rog.

Bodeča neža in nagrade WoW
Predfestivalsko sta potekala že dva dogodka. V nedeljo je na Metelkovi potekala delavnica unikatnih femi-kvir potiskov, v torek pa so na Novi pošti podelili družbeno angažirani nagradi. Bodeča neža, ki jo Rdeče zore, uredništvo spletnega portala spol.si in zainteresirana javnost podeljujejo za seksistično izjavo feminističnega leta, je šla letos v roke igralca Bojana Emeršiča.

Obenem so podelili tudi novo nagrado Women on Women (WOW), ki je namenjena feminističnim junakinjam. Prve nagrajenke so pionirka dela z zapornicami in aktivnimi uživalkami drog Sabina Zorec, direktorica zavoda Pekarna Magdalenske mreže Urška Breznik, iniciativa ČIPke, samo-organizirana pobuda No-Border Craft in feministična radijska oddaja Radia Študent, Sektor Ž, so sporočili z Mesta žensk.

Začel se je 21. festival Rdeče zore