Prvi pregled predlaganega rebalansa proračuna kaže, da dodatna sredstva dobivajo vsa ministrstva, razen kulturnega, obrambnega in ministrstva za javno upravo. Foto: MMC RTVSLO
Prvi pregled predlaganega rebalansa proračuna kaže, da dodatna sredstva dobivajo vsa ministrstva, razen kulturnega, obrambnega in ministrstva za javno upravo. Foto: MMC RTVSLO

Predlagani rebalans proračuna za letošnje leto, ki ga je vlada sprejela na nedeljski dopisni seji, je tako po mnenju Sindikata kulture in narave Slovenije (Glosa) "nedomoljubna nesramnost".

Sprva predvidenih 197,8 milijona evrov
Rebalans namreč na postavki ministrstva za kulturo predvideva nekaj manj kot 189,5 milijona evrov oziroma za kar 8,3 milijona manj sredstev v primerjavi s sprejetim proračunom za letošnje leto, ki je predvideval 197,8 milijona evrov.

Sorodna novica Opozicija zaskrbljena: Rebalans proračuna ni razvojni, primanjkljaj pa je velik

Predlagane spremembe predvidevajo največje znižanje – za 4,1 milijona evrov – na postavki Programi v kulturi in mediji, pri čemer je nekaj več kot 1,5 milijona manj sredstev predvidenih za založništvo in skoraj 2 milijona evrov manj za umetnostne programe.

Tudi kulturni dediščini se ne piše dobro
Tem postavkam sledi ohranjanje kulturne dediščine, kamor sodijo varstvo kulturne dediščine ter arhivska in knjižnična dejavnost, kjer je predvidenih za 2,3 milijona sredstev manj od sprejetega proračuna.

Nasprotovanje ideologiji podrejeni kulturni politiki
"Namesto za javno dobro in državotvorno ste se – ne prvič – odločili za radikalno in razdiralno pot navzdol, ki uničuje vrednote in temelje naše demokracije. Ostro nasprotujemo kulturni politiki, ki je v službi ideologije in (vsakokratnega) vladajočega političnega programa ter domačega in tujega diktata, saj to kultura po svoji naravi vselej zanika in prerašča," so še zapisali pri Glosi.