Umetnika sta svoj novi projekt predstavila v Nemčiji. Foto: EPA
Umetnika sta svoj novi projekt predstavila v Nemčiji. Foto: EPA
Eden izmed Christovih načrtov
Blago bo odelo skoraj 11 kilometrov struge. Foto: Umetnikova stran
Eden izmed Christovih načrtov
Oblake bodo veslači opazovali skozi tkanino. Foto: Umetnikova stran

Tudi tokrat ostajata v ZDA, kjer bosta s tkaninami ogrnila reko Arkansas v Koloradu. Reke, ki izvira v Skalnem gorovju, ne bosta ovirala niti ne bosta popolnoma zastrla pogleda na skoraj 11 kilometrov njene poti. Umetnika bosta prek struge napela železne vrvi in nanje pritrdila velike plahte blaga, ki bodo sledile toku reke, a se je ne bodo nikoli dotikale. Umetnino bo mogoče z gladine reke ali okolice spremljati dva poletna tedna, vendar pa še ni znano, katerega leta.

Blago po projektu v reciklažo
Kot napovedujeta "tekstilna zanesenjaka", izvedba ne bo mogoča pred letom 2009. Kot za vsak svoj projekt tudi bosta tudi za najnovejšega sredstva zbrala sama, in sicer s prodajo skic in načrtov za projekt, nekaj pa bodo prinesla tudi dela, ki jih je Christo ustvaril v 50. in 60. letih, ter prodaja njenega podjetaj CVJ Corporation. Vsaj za blago pa jima ne bo treba skrbeti, saj ga bo izdelalo in podarilo neko westfalsko podjetje.

Iskanje reke trajalo štiri leta
Projekt Over the River ju zaposluje že od leta 1992, ko sta začela iskati reko, primerno za projekt. Med kriteriji, ki jih je morala izpolnjevati izbrana tekoča voda, so bili visoko obrežje reke, na katerega je mogoče pritrditi železne vrvi, cesta, ki teče ob reki, in dovolj razgiban tok reke, na katerem so tako brzice kot povsem mirni odseki, po katerih je mogoče pluti z rafti.

Christo in Jeanne-Claude sta v iskanju svoje idealne reke prepotovala več kot 22.000 kilometrov in natančno proučila 89 rek, izmed katerih sta izbrala pet favoritov. Te sta leta 1996 obiskala še enkrat in ugotovila, da njunim pogumnim načrtom najbolj ustreza reka Arskansas v Koloradu.

Igra svetlobe skozi blago
Umetnika bosta s projektom njene značilnosti še poudarila, saj plahte blaga reke ne bodo popolnoma zakrile. Tako ne bosta "oblekla" mostov, velikih skal, dreves, grmovja in drugih značilnosti ob reki, v njej ali nad njo. Prav tako blago ne bo seglo povsem do obrežja, s tem pa bosta omogočila pravo igro svetlobe, ki bo reko osvetljevala pod posebnimi koti.

Pogled na reko bo zanimiv z njenih obrežij, saj bo tkanina v večjem formatu prikazovala njen tok, svojevrstno doživetje pa bo tudi spust po reki s kajakom ali kanujem, saj se bo nad obvladovalci reke namesto neba pela barvna tkanina, reka pa bo osvetljena povsem drugače. V njej bodo še bolj intenzivno odsevali oblaki in nebo, načrtujeta umetnika, ki sta celoten drevored blaga nazadnje postavila v newyorškem Central Parku.