Na nagrobniku piše, da ga je oče Arellius Iucundus postavil svoji 12-letni hčerki po imenu Arellia Argolis. Foto: RTV SLO/Silvo Plavec
Na nagrobniku piše, da ga je oče Arellius Iucundus postavil svoji 12-letni hčerki po imenu Arellia Argolis. Foto: RTV SLO/Silvo Plavec
Jure Meden je spomenik našel med ribolovom v Savi. Foto: RTV SLO/Silvo Plavec
Ribič odkril rimski nagrobnik

Potem ko je ribič Jure Meden pred tremi dnevi med ribolovom v reki Savi opazil nenavaden kamen, je o tem nemudoma obvestil Zavod za varstvo kulturne dediščine, akcija je hitro stekla in danes so s pomočjo gasilcev spomenik vzdignili iz vode.

Namesto ribe je tako ujel nagrobnik. "Tako je, po mojem največja riba v življenju, tam kakšnih 200 kg (smeh). V bistvu je tukaj dol znano mesto za ribolov, šel sem tja in nenadoma če si ribič, poznaš svojo reko in opaziš, da je kaj drugače – opazim, da so zapisane latinske črke in pa to pisavo. Malo sem bil presenečen," pove Meden.

Kako se je rimski nagrobnik znašel prav na tem mestu, še ni znano. Po besedah Judite Lux iz kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine ne morejo še točno reči, od kod prihaja nagrobnik. Gotovo datira v 1. ali 2. stoletje, lokacijo morajo pa še preveriti.

Naravnost v restavratorski center
Spomenik je dolga leta voda očitno počasi nosila proti Kranju. In prav zaradi visokih voda, ki bi ga lahko zopet odnesle, se je strokovnjakom mudilo, da ga čim prej potegnejo iz vode. "Tudi sedaj smo se odločili, da gre takoj v restavratorski center zavoda, kjer se bo preverilo, v kakšnem stanju je," pove Judita Lux.

Po prvih ocenah sodeč, je zelo dobro ohranjen, napis je tudi po dolgih stoletjih še vedno zelo dobro viden in razkriva usodo 12-letne deklice. "Ja, ta nagrobnik je postavil oče Arellius Iucundus svoji 12-letni hčerki, ki se je imenovala Arellia Argolis," pove Anja Ragolič z Inštituta za arheologijo. Še več podrobnosti pa bodo strokovnjaki razkrili po temeljiti raziskavi.

Ribič odkril rimski nagrobnik