Večer v Kairu je Ajvazovski naslikal leta 1870. Foto: russianartweek.co.uk
Večer v Kairu je Ajvazovski naslikal leta 1870. Foto: russianartweek.co.uk
Ivan Ajvazovski
Ivan Ajvazovski (1817-1900) je bil rusko-armenski umetnik, eden vodilnih pripadnikov romantične šole, znan po svojih slikah s krajinskimi in morskimi motivi. Tukaj na avtoportretu iz leta 1874. Foto: Wikipedia

Z ministrstva sporočajo še, da naj bi šlo za sliko Ivana Ajvazovskega, naslovljeno Večer v Kairu, ki "je bila ukradena leta 1997 iz zasebne zbirke v Moskvi".

Slika, ki je nastala leta 1870, se je namreč pred kratkim znašla na spletnem seznamu del ruskih slikarjev dražbene hiše Sotheby's, ki naj bi šla na dražbo 2. junija. Ocenjena vrednost slike je med 1,5 in 2 milijona funtov (približno med 2 in 2,7 milijona evrov).

"Da slika take veljave in kakovosti ni bila na ogled javnosti več kot 70 let, je upoštevanja vredno in predstavlja izjemno priložnost za zbiralce poglavitnih del Ajvazovskega," je navedeno v katalogu, ki ga je objavil Sotheby's.

Evidence je ne dokumentirajo kot ukradene
Iz Sotheby'sa sporočajo, da so sicer bili seznanjeni s tem, da naj bi bila slika ukradena, vendar njihovo predhodno poizvedovanje ni razkrilo, da bi bila v bazah podatkov ukradenih umetniških del, pri čemer so upoštevali tudi seznam, ki ga oskrbuje rusko ministrstvo za kulturo.

Sporočili so še, da so stopili v stik z moskovsko policijo, ki je "potrdila, da nima informacij, da naj bi bila slika, ki jo je Sotheby's namenil za dražbo, ukradena". Dodali so, da so v stiku tudi s tožnikom, ki naj bi bil dejanski lastnik slike.