Slovenski center PEN je med drugim s temi besedami pozval ministra za kulturo Vaska Simonitija in druge pristojne na ministrstvu k vzpostavitvi sodelovalnega dialoga z nevladnim sektorjem.

Predsednik Slovenskega centra PEN je od tega tedna znova Tone Peršak, ki je to funkcijo prvič zasedel leta 2004. Foto: BoBo
Predsednik Slovenskega centra PEN je od tega tedna znova Tone Peršak, ki je to funkcijo prvič zasedel leta 2004. Foto: BoBo

Upravni odbor slovenskega PEN-a je v javnem pozivu še posebej izpostavil uporabnike oziroma najemnike prostorov v zgradbi na Metelkovi 6 v Ljubljani, pri čemer odbor predlaga, da rešitev poiščejo z nevladniki in Mestno občino Ljubljana (MOL).

Verjamemo in želimo verjeti, da je demokratični dialog tudi za vas prioritetni način razreševanja morebitnih nesporazumov in razhajanj s celotnim področjem in z vsemi ustvarjalci na področju kulture in tudi z nevladnim sektorjem ... kar je in mora biti gotovo tudi v interesu države in vsakokratne vladajoče politike.

iz javnega poziva

Kar je zagotovljeno tudi z ustavo ...
Člani in članice Slovenskega centra PEN se v skladu s temeljno listino Mednarodnega PEN-a aktivno zavzemajo za svobodo izražanja in za podporo slovenske države vsem oblikam in načinom ustvarjanja na področju umetnosti ter vsem sektorjem na področju kulture, kar – kot so spomnili v pozivu – zagotavlja tudi ustava. Zato "želijo posebej opozoriti na težek položaj, v katerem je in deluje bolj ali manj celotni nevladni sektor na tem področju," so še zapisali.

V Sloveniji še ni razvita kultura mecenstva in tudi davčna politika razvoja te kulture ne spodbuja, zato je odvisnost ustvarjalcev in organizacij na področju kulture od podpore države in lokalnih skupnosti še toliko bolj izrazita. Nevladni sektor je te podpore še bolj potreben, saj ne razpolaga s prostori za svoje delo in v mnogo primerih nima sredstev za najemanje in vzdrževanje svojih prostorov, so opomnili v pozivu.

Sorodna novica Več kot 200 organizacij nasprotuje izselitvi najemnikov z Metelkove 6

Praznjenje Metelkove 6 "na vrat na nos"
Posledično jih je neprijetno presenetila vest, da naj bi ministrstvo za kulturo zaradi načrtovane obnove želelo "začeti na vrat na nos prazniti hišo na Metelkovi 6 oziroma v zelo kratkem roku pridobiti soglasja uporabnikov zgradbe, ki so kar po vrsti pomembni ustvarjalci ali skupine ustvarjalcev s področja nevladnega sektorja, da se bodo izselili, četudi naj bi se obnova zgradbe začela šele leta 2023, ter jim je celo zagrozilo z izselitvijo pod prisilo, če v osmih dneh ne podpišejo soglasja z izselitvijo".

Ministra Simonitija zato pozivajo, da z nevladniki ter "po možnosti in potrebi" tudi z MOL-om skupaj poiščejo ustrezno rešitev za zagotovitev prostorskih pogojev za nadaljnje delo ustvarjalcev. Želijo si, da bi lahko nevladniki še nekaj časa nemoteno delovali v tej zgradbi, ne da bi to oviralo postopke v okviru priprav na obnovo stavbe, pri čemer se zavedajo, da bo obnova potrebna, so še zapisali v javnem pozivu.

Na čelu Slovenskega centra PEN je po ponedeljkovih volitvah Ifigenijo Simonović zamenjal Tone Peršak, ki je bil med letoma 2016 in 2018 tudi minister za kulturo.