Pablo Picasso je sliko Ženska glava naslikal leta 1939 in jo desetletje pozneje podaril Grčiji kot priznanje grškega odpora proti nacistični okupaciji. Foto: EPA
Pablo Picasso je sliko Ženska glava naslikal leta 1939 in jo desetletje pozneje podaril Grčiji kot priznanje grškega odpora proti nacistični okupaciji. Foto: EPA
Narodna galerija v Atenah
Potem ko so pokvarili alarmni sistem, so tatovi s silo odprli vrata na zadnjem delu stavbe. Foto: EPA

Neznanec ali več teh je pokvarilo alarmni sistem in s silo odprl vrata v zadnjem delu stavbe. Po besedah paznika v muzeju je alarm nehal delovati le malo pred 5. uro zjutraj, sam pa je videl silhueto osebe, ki je stekla iz stavbe in stekel za njo. Če bi bil rop uspešnejši, bi bil muzej ob še eno delo - Mondrianavo Krajino, nastalo okrog leta 1905, ki jo je tat odvrgel na tla.
Ukradli so tako Picassovo Žensko glavo iz leta 1939, olje na platnu, ki ga je umetnik Grčiji podaril leta 1949, kot priznanje grškega odpora proti nacistični okupaciji. Mondrianovo olje na platnu z naslovom Mlin je datirano v leto 1905, precej stoletij prej pa je ustvarjal italijanski renesančni mojster Moncalvo, s pravim imenom Guglielmo Caccia, ki je narisal ukradeno delo San Diego de Alcala.
Ko sta bila v hiši Rembrandt in Dürer
Vlom naj bi trajal le sedem minut, vratarja pa so po navedbah policije že zvečer zmotili alarmi, ki so se sprožali ob različnih vratih v poslopje. Ko je preveril, kaj se dogaja, ni bilo v galeriji nikogar. Zanimivo je, da se je kraja umetnin zgodila zadnji dan razstave Neznani zakladi, ki je med drugim predstavljala grafike renesančnega mojstra Albrehta Dürerja in baročnega mojstra te tehnike Rembrandta van Rijna, po koncu razstave pa so v galeriji načrtovali obnovo in zaradi te njeno začasno zaprtje. V tej hranijo obsežno zbirko grške umetnosti, več renesančnih del, med njimi dela grško-španskega slikarja El Greca.
Ni jasno, koliko oseb je vpletenih v krajo, policija pa išče osumljence in umetnine znotraj in zunaj meja Grčije. Septembra lani so v Grčiji odkrili leta 2001 v Belgiji ukradeno sliko flamskega baročnega mojstra Petra Paula Rubensa in aretirali dva Grka, ki sta jo skušala za milijon evrov prodati policistom pod krinko.