Majda Širca (1953) je univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka. Preizkusila se je na številnih področjih - kot publicistka, novinarka, urednica oddaj o kulturi, kulturno-informativnega programa in umetniškega dokumentarnega programa TV Slovenija. Foto: BoBo
Majda Širca (1953) je univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka. Preizkusila se je na številnih področjih - kot publicistka, novinarka, urednica oddaj o kulturi, kulturno-informativnega programa in umetniškega dokumentarnega programa TV Slovenija. Foto: BoBo
Majda Širca
Preden je v roke vzela krmilo na ministrstvu za kulturo, Majda Širca v politiki ni bila novo ime, pa tudi resor, ki ga je prevzela, ji ni bil neznanka, saj je bila v letih 1997-2000 državna sekretarka na ministrstvu za kulturo. Dva mandata je bila poslanka DZ-ja v vrstah LDS-a, iz katere pa je izstopila in nadaljevala v novoustanovljeni poslanski skupini Zaresa. Foto: BoBo
V javnosti je v zadnjem času odmevala tudi zgodba razrešitve Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana, ki ga je ministrica razrešila zaradi domnevne zlorabe položaja in denarnega okoriščanja ter za v. d. ravnatelja imenovala pravnika Petra Sotoška Štularja. Ban je ministrici očital, da gre za politično razrešitev, kar so na ministrstvu dosledno zavračali.
V javnosti je v zadnjem času odmevala tudi zgodba razrešitve Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana, ki ga je ministrica razrešila zaradi domnevne zlorabe položaja in denarnega okoriščanja ter za v. d. ravnatelja imenovala pravnika Petra Sotoška Štularja. Ban je ministrici očital, da gre za politično razrešitev, kar so na ministrstvu dosledno zavračali. Foto: MMC RTV SLO

Med njenim mandatom je na referendumu padel novi zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), podobna usoda pa je na referendumu doletela tudi predlagano novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.
Zakon o medijih še v obravnavi
Svoj zakon je v mandatu Širčeve dobila Slovenska tiskovna agencija (STA). Ta po zagotovilih zdaj nekdanje ministrice zagotavlja institucionalno avtonomijo, uredniško in novinarsko neodvisnost ter preprečuje morebitne težave pri financiranju agencije. Ohranja veljavno obliko statusno pravne organizacije STA-ja kot gospodarske družbe, vlogo vlade pri upravljanju, organiziranju, delovanju in nadzoru pa bo prevzel na novo predvideni nadzorni svet.
Ministrstvo za kulturo je v času mandata Majde Širca pripravilo tudi novi zakon o medijih, tretji zakon, s katerim v samostojni Sloveniji krovno urejamo pristojnosti medijev, njihovih lastnikov in države. Po navedbah Širčeve ta zakon, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi, temelji na zaščiti slovenskega jezika, svobodi izražanja, novinarski avtonomiji, prepovedi spodbujanja nestrpnosti ter zaščiti otrok in mladoletnikov.
Več za samostojne kulturnike
Širca, po izobrazbi univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka, se je v vlogi ministrice lotila urejanja razmer na različnih področjih. Januarja 2009 je začela delovati javna agencija za knjigo, po sprejetju zakona o Slovenskem filmskem centru pa je kot pravni naslednik filmskega sklada na začetku letošnjega leta začel delovati Slovenski filmski center, ki ima status javne agencije.
Kot dela širše reforme javne uprave se je lotila reforme javnih zavodov s področja kulture, pomembne spremembe so se zgodile tudi na področju nevladnega sektorja v kulturi. Na ministrstvu so namreč povečali proračunski delež, namenjen samostojnim ustvarjalcem v kulturi, na področju razpisov pa so za nevladni sektor uvedli štiriletne programske razpise.

Zgodbe o Blejskem otoku še ni konec
Med ministrovanjem se je Majda Širca lotila bitke za Blejski otok, saj naj bi bil sporazum, ki ga je glede Blejskega otoka ob koncu svojega mandata podpisal minister za kulturo Vasko Simoniti, pravno sporen. Bitka, kot zatrjujejo na ministrstvu, naj še ne bi bila končana.
Na področju investicij je bila uspešna prenova ljubljanske Moderne galerije, ki je leta 2009 po dveh letih znova odprla vrata. Manj srečna je zgodba o prenovi ljubljanske Opere, začeta že v času Vaska Simonitija, ki pa se bo, kot kaže, vendarle sklenila letos konec leta z odprtjem prenovljene operno-baletne hiše.
Na področje muzejev je ministrica Širca posegla s podržavljenjem Arhitekturnega muzeja Ljubljana, ki se je preimenoval v Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Obdobje njenega ministrovanja so zaznamovali tudi številni zapleti pri pripravi na Evropsko prestolnico kulture 2012, katere nosilec je Maribor s partnerskimi mesti.
Drastični poseg rebalansa v kulturo
Majda Širca je z nekaterimi kulturniki izrazila zaskrbljenost nad predlaganim rebalansom proračuna, ki predvideva 38 milijonov evrov manj sredstev, kar je sprožilo ogorčene proteste številnih kulturnih ustanov in ustvarjalcev. Širca je mnenja, da rebalans drastično in nesprejemljivo posega v kulturo, in sicer proporcionalno bolj kot v druga področja.
Širca je napovedala, da se po izstopu Zaresa iz vlade vrača v poslanske klopi: "Kultura je polje vrednot in dialoga. To polje je bilo v našem mandatu tudi polje samoomejevanja. Samoomejevali smo se tako, da s političnimi odločitvami nismo vplivali na ustvarjalno moč kulture."