Na razpisu programa Ustvarjalna Evropa (podprogram Kultura) so izbrali osem slovenskih založnikov: Društvo slovenskih pisateljev, Cankarjeva založba, KUD Sodobnost International, KUD Police Dubove ter založbe Pivec, Goga, Miš in Malinc. Foto: BoBo
Na razpisu programa Ustvarjalna Evropa (podprogram Kultura) so izbrali osem slovenskih založnikov: Društvo slovenskih pisateljev, Cankarjeva založba, KUD Sodobnost International, KUD Police Dubove ter založbe Pivec, Goga, Miš in Malinc. Foto: BoBo

Letos je na razpis za prevajanje evropskega leposlovja prispelo 246 prijav, izbranih je bilo 58 projektov, ki vključujejo najmanj tri in največ deset del evropskih avtorjev, ki bodo prevedena v druge evropske jezike.

Osem izbranih založnikov
Na razpisu so bili izbrani Društvo slovenskih pisateljev, Cankarjeva založba, KUD Sodobnost International, KUD Police Dubove ter založbe Pivec, Goga, Miš in Malinc. In čeprav je bilo v primerjavi z lanskimi 21 oddanih le 11 prijav, so bile slovenske založbe letos 73-odstotno uspešne. Izbranih je bilo torej osem založnikov, ki so za svoje projekte pridobili skupno dobrih 305 tisoč evrov podpore, skoraj desetino od dobrih 2,9 milijona evrov razpoložljivih sredstev.

Slovenija si s tem po številu podprtih projektov deli prvo mesto z Madžarsko. Na razpisu je uspelo le 14 držav, čeprav so prijave oddale založbe iz 37 različnih članic programa Ustvarjalna Evropa. Največ prijav je prispelo iz Španije, najbolj pa je presenetila Albanija, kjer bo od 15 prijavljenih sofinanciranih pet založb.

Vseevropska platforma Future Architecture
Na razpisu za dvoletno podporo evropskim platformam je Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) uspel s platformo FuturA oz. Future Architecture s področja arhitekture, urbanizma in kulturne dediščine. Gre za vseevropsko platformo arhitekture, muzejev, festivalov in producentov, ki bo spodbujala razvoj prihajajočih talentov - arhitektov, oblikovalcev, krajinskih arhitektov, urbanistov, kustosov in umetnikov, ki bodo prispevali svoje ideje o prihodnosti mest in arhitekture. Člani platforme so priznani evropski arhitekturi muzeji, festivali in producenti iz 13 držav, tudi zunaj meja EU-ja.

Uspeh slovenskega muzeja je toliko večji, ker sta bili na tem razpisu uspešni le še platforma s področja glasbe European Talent Exchange s koordinatorjem na Nizozemskem in platforma s področja knjige Literary Europe Live s koordinatorjem v Veliki Britaniji. Na razpisu uspešne platforme bodo prejele dvoletno podporo EU-ja. Za prvo leto izvajanja dejavnosti jim bo namenil skoraj poldrugi milijon evrov, za vsako platformo približno pol milijona. Podpora EU-ja lahko sicer znaša največ 80 odstotkov upravičenih stroškov aktivnosti platforme.

V treh izbranih platformah sodeluje skupaj 39 organizacij iz 20 različnih evropskih držav. MAO je v svojo platformo kot člana vključil še Društvo Tretaroka, član platforme Literary Europe Live pa je tudi Društvo slovenskih pisateljev.