Na občini pojasnjujejo, da si bodo prizadevali, da srečanje tudi v prihodnje gosti Murska Sobota. Foto: BoBo
Na občini pojasnjujejo, da si bodo prizadevali, da srečanje tudi v prihodnje gosti Murska Sobota. Foto: BoBo
Knjige
Od leta 1997 v okviru srečanja vsako leto podelijo tudi večernico, nacionalno nagrado za najboljše izvirno slovensko mladinsko literarno delo. Foto: BoBo
Feri Lainšček
Predstavnika organizacijskega odbora srečanja Franci Just in Feri Lainšček v izjavi še pravita, da se je občinski delež ves čas manjšal in bil lani tako rekoč simboličen, a so vztrajali pomembno nacionalno prireditev obdržati v mestu Murska Sobota. Foto: BoBo
Na srečanju Oko besede so se vsako leto zbrali vsi najvidnejši slovenski literarni ustvarjalci, ki pišejo za otroke in mladino.
Na srečanju Oko besede so se vsako leto zbrali vsi najvidnejši slovenski literarni ustvarjalci, ki pišejo za otroke in mladino. Foto: EPA

Na občini pojasnjujejo, da se zavedajo pomena kakovostne mladinske literature, zato si bodo prizadevali, da srečanje tudi v prihodnje gostijo v Murski Soboti.
Kot sta v izjavi za javnost pojasnila predstavnika organizacijskega odbora srečanja Oko besed, Franci Just in Feri Lainšček, je bila na razpisu za financiranje kulturnih projektov iz občinskega proračuna zavrnjena vloga podjetja za promocijo kulture Franc-Franc za sofinanciranje srečanja z njihovimi drugimi vlogami za sofinanciranje knjižnih projektov. Razlogi so formalne narave, namreč napake pri vložitvi vloge, ki ni bila oddana v samostojni ovojnici. Predstavnika občini očitata, da jih ni na to nihče opozoril, čeprav je razpis predvideval t. i. dopolnitev vlog.
Dodajata še, da ju župan ni želel sprejeti, občinska uradnica pa jima je le ponovila, kar je bilo že zapisano v dopisu. Organizatorji zato župana sprašujejo, ali se mu po 19 letih uspešnega gostovanja in po lanski uspešni predstavitvi srečanja kot zanimivega in izjemnega v svetu na svetovnem kongresu IBBY v Ciudadu de Mexicu ni zdelo primerno izreči vsaj obžalovanja, da slovenska izvirna ustvarjalnost za otroke in mlade ter nagrada večernica nimata več domicila v pomurski prestolnici.
Občina: Župan v delo komisij ne posega
Na občini so dejali, da so doslej vedno "z veseljem in v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi podpirali organizacijo tega pomembnega srečanja v Murski Soboti - vsekakor bi si želeli, da tako ostane tudi vnaprej". Zato z obžalovanjem sprejemajo način komunikacije predstavnikov organizacijskega odbora, so še zapisali. Po navedbah občine se je na omenjeni letošnji javni razpis prijavilo več kot 60 prijaviteljev, ki so bili vsi obravnavani skladno z razpisno dokumentacijo. Delo občinskih komisij za odpiranje in obravnavo vlog je samostojno in neodvisno, župan v delo in odločitve komisij ne posega.
Občina: Pravila so za vse enaka
Na občini so poudarili, da so vrata župana že od začetka mandata odprta za vse občanke in občane, ki k njemu prihajajo z različnimi predlogi in pobudami, tudi za predstavnike podjetja za promocijo kulture Franc-Franc. "Županova vrata pa kot do zdaj tudi v prihodnje ne bodo odprta za tiste, ki bi želeli, da župan vpliva na delo strokovnih komisij," so zapisali in dodali, da vlog podjetja Franc-Franc kljub njegovemu vrhunskemu prispevku na področju kulture v občini ne moremo obravnavati drugače od vseh preostalih prijaviteljev, ki so izpolnili razpisne pogoje.
Srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede sicer z večinskim deležem financira Javna agencija Republike Slovenije za knjigo, podjetje za promocijo kulture Franc-Franc, njegov ustanovitelj in organizator, pa dodatni denar za izvedbo pridobiva iz različnih virov, tudi od pomurskih občin in gospodarskih družb. Pri tem je svoj delež kot mesto gostitelj vsako leto prispevala tudi soboška občina.
"S to potezo je občina srečanju odrekla gostoljubje"
Občinski delež se je ves čas manjšal, v izjavi še pišeta Just in Lainšček. Lani je bil tako rekoč simboličen, vendar so vztrajali pomembno nacionalno prireditev obdržati v mestu Murska Sobota, letos, ko bo srečanje praznovalo 20-letnico, pa to ostaja le želja, saj je po njihovem s tem občina tako rekoč odrekla gostoljubje vsemu, kar je ta tridnevna festivalska prireditev prinašala v mesto in okolico.
Srečanje, v sklopu katerega podeljujejo tudi nagrado večernica, vsako leto poveže vse najvidnejše slovenske literarne ustvarjalce, ki pišejo za otroke in mladino. Pridružijo se jim številni literarni strokovnjaki, uredniki, knjižničarji, učitelji in drugi poznavalci slovenske mladinske književnosti.