Roža Piščanec je vrsto let ilustrirala tudi strani Cicibana. Foto:
Roža Piščanec je vrsto let ilustrirala tudi strani Cicibana. Foto:

Opus umetnice obsega predvsem krajine in figuralne kompozicije v tehniki olja in akvarela, ljubezen do ustvarjanja pa je uresničevala tudi z ilustracijo otroške literature, pravljic, učbenikov in periodičnega tiska za otroke in mladino.

Leta 1923 v Lovrencu na Dravskem polju rojena Roža Piščanec se je po vojni posvetila študiju na Ljubljanski akademiji za likovno umetnost, leta 1950 je študij končala, dve leti kasneje pa je končala še slikarsko specialko pri Slavku Pengovu. Po študiju se je kot likovni pedagog posvetila poučevanju na osnovni šoli in do upokojitve leta 1973 svoje znanje prenašala na Poljanski gimnaziji v Ljubljani. Po upokojitvi se je posvečala predvsem akvarelu in risbi, ustvarjala pa je vse do smrti.

Od Vidkove srajčice do Cicibana
Kot ilustratorka je prispevala pomembni del zakladnice slovenske likovne ustvarjalnosti z ilustracijami knjige Kdo je napravil Vidku srajčico pisatelja Frana Levstika. Slikanica je bila večkrat nagrajena, doživela pa je tudi številne ponatise tako v Sloveniji kot tujini. Njene ilustracije so vrsto let polnile strani Cicibana in Pionirja.