Lani je anketa časopisa El Pais pokazala, da 60 odstotkov Špancev sicer ne uživa v bikoborbah, a se jih kar 57 odstotkov ne strinja s prepovedjo v Kataloniji. Foto: EPA
Lani je anketa časopisa El Pais pokazala, da 60 odstotkov Špancev sicer ne uživa v bikoborbah, a se jih kar 57 odstotkov ne strinja s prepovedjo v Kataloniji. Foto: EPA
Med sporne španske običaje spada tudi tek pred biki, saj je poleg tega, da gre za mučenje živali, tudi izjemno nevaren 'šport'. Na najslavnejšem tovrstnem dogodku v okviru festivala San Fermin v Pamploni se vsako leto poškoduje med 200 in 300 ljudi, od leta 1910 pa je zaradi poškodb tam umrlo 15 ljudi. Foto: EPA

Socialistična vlada premierja Joseja Luisa Rodrígueza Zapatera je oznanila, da bosta razvoj in zaščita bikoborb, ki so prej spadale pod resor notranjega ministrstva, zdaj v pristojnosti ministrstva za kulturo. Odločitev je posledica pritiska organizacij za zaščito bikoborb, potem ko so si lani v Kataloniji borci za zaščito živali uspešno prizadevali za prepoved tega početja.

Z ministrstva za kulturo so v izjavi za javnost zapisali: "Ker velja, da so bikoborbe umetniška disciplina in kulturni produkt, menimo, da je ministrstvo za kulturo pravi naslov za njihova razvoj in zaščito." Podporniki, ki v bikoborbi vidijo sestavni del španske kulturne identitete, upajo, da je novica korak naproti varovanju tradicije pred nadaljnjim regijskimi prepovedmi.

Juan Diego, bikoborec in predstavnik sindikata bikoborcev, je oznanilo sprejel z dobrodošlico, saj naj bi bil ta šport "simbol španske kulturne dediščine, ki sooblikuje identiteto naroda". Spremembo resorja je podprla tudi konzervativna Ljudska stranka, ki je trenutno v opoziciji, a velja za favoritko na volitvah, ki bodo 20. novembra letos.

Miguel Cid Cebrian, predsednik Parlamentarne zveze za bikoborbe, je dejal, da upa, da bo omenjena stranka v primeru, da zmaga na volitvah, poskrbela za pravno zaščito bikoborbe kot posebnega "kulturnega interesa", s čimer bi lahko drugim regijam preprečili, da bi bikoborbe prepovedali z zakonom.

Lani je regionalna vlada v Madridu oznanila, da bikoborbam zaradi kulturne pomembnosti podeljuje lokalno pravno zaščito. Nasprotniki, ki bikoborbe opisujejo kot barbarsko prelivanje krvi, so vlado obtožili kršenja živalskih pravic. Silvia Barquero iz politične stranke Pacma, ki se bori proti bikoborbam, je za časopis Publico povedala, da je odločitev prenosa odgovornosti za bikoborbe na pleča ministrstva za kulturo "popoln nesmisel in ukrep, ki nas pošilja nazaj v srednji vek".

Borci za živalske pravice trdijo, da bikoborbe živijo le zato, ker jih podpirajo španski davkoplačevalci. Obiskovalcev teh spektaklov je namreč vse manj, mladih Špancev ne zanimajo več, tu so tudi učinki gospodarske krize. Bikoborb na lokalnih fiestah skoraj ni več, saj so okleščene zaradi varčevanja.

Katalonska regijska vlada je julija lani glasovala za prepoved bikoborb v tej severovzhodni regiji države, saj naj bi bila ta tradicija kruta in zastarela. Glasovali so po tem, ko je skupina Prou! (v katalonskem jeziku Dovolj!) zbrala 180.000 podpisov v prid prepovedi. Organizacije, ki se borijo proti bikoborbam, zdaj upajo, da bodo Kataloniji sledile tudi katere izmed ostalih 16 avtonomnih španskih pokrajin.

Kritiki prepovedi pravijo, da sta odločitev bolj gnala katalonski nacionalizem in želja po politični neodvisnosti od Madrida kot pa resnična želja po izkoreninjenju tradicije. Prepoved, ki bo začela veljati januarja naslednje leto in nanjo premik pod okrilje kulturnega ministrstva ne bo vplival, bo prva na tleh celinske Španije. Na Kanarskih otokih so bikoborbe prepovedane že vse od leta 1991.