Matador v akciji. Foto: EPA
Matador v akciji. Foto: EPA
Prepoved bikoborb v Kataloniji

Glasovanje je bilo posledica peticije, ki jo je podpisalo 180.000 ljudi, Katalonija pa je tako postala prva regija celinske Španije, ki je prepovedala bikoborbe.
Podpisniki so trdili, da je bikoborba barbarska in zastarela. Podporniki na drugi strani so zagovarjali tezo, da je korida pomembna tradicija, ki jo je treba ohraniti. Poleg tega se tudi bojijo, da bi bilo lahko glasovanje le uvod v nadaljnja glasovanja po vsej državi.
Današnje glasovanje v Kataloniji pomeni konec dolge tradicije. Barcelonska glavna arena za bikoborbe je ena najstarejših v Španiji, a podpora za ta spektakel je celo tu začela usihati. Pobudo za prepoved so sprožili aktivisti, ki trdijo, da je bikoborba kruta in nesprejemljiva ter da je večina gledalcev tega spektakla v Kataloniji te dni - turistov. Podporniki trdijo, da je bikoborba oblika umetnosti, za katero je nujno potrebno, da se ohrani.

Tesen izid glasovanja je bil pričakovan, saj sta se obe glavni parlamentarni stranki odločili za neobičajen korak, da pustita svojim poslancem, da glasujejo po svoji vesti.
Evropska unija bikoborbo zaščitila
A medtem ko se je uradna razprava vrtela okoli pravic živali, številni menijo, da gre pri celotni stvari v resnici za poskus nacionalno zavednih Kataloncev, da se ločijo od preostale Španije z zavrnitvijo ene najbolj znanih tradicij v državi. Zagovorniki bikoborbe se bojijo, da bi prepoved lahko podžgala številne druge podobne kampanje po celotni Španiji in da bi ogrozila vsakdanji kruh na tisoče ljudi.

Bikoborba velja v Španiji in v številnih špansko govorečih deželah za nacionalni spektakel, v katerem se matador ceremonialno bojuje z bikom v peščeni areni. Bika na koncu po navadi ubijejo. Bikoborbe so priljubljene tudi v sosednji Portugalski in na jugu Francije, čeprav bika v nasprotju s Španijo tam povsod ne pokončajo.

Evropska unija je bikoborbo sicer razglasila za zaščiteno pod poglavjem "nacionalne kulture".

Prepoved bikoborb v Kataloniji