Jože Tisnikar je bil slikar, ki ga je priznala in cenila tudi tujina. Na fotografiji iz leta 1961. Foto: Wikipedija
Jože Tisnikar je bil slikar, ki ga je priznala in cenila tudi tujina. Na fotografiji iz leta 1961. Foto: Wikipedija

Ptujsko Kulturno umetniško društvo Art Stays je pred časom odprlo umetniški rezidenčni center v Strnišču pri Kidričevem, ki je v lasti družine Forbici. Jožeta Tisnikarja in galerista Vladimirja Forbicija povezuje dolgoletno poznanstvo, ki ga je leta 1998 prekinila prometna nesreča, v kateri je slikar umrl.

Kot je povedal Forbici, je spominska soba, v kateri bo stalno na ogled osem Tisnikarjevih slik, namenjena tako spominu nanj kot tudi na njegova dela. Njihova želja je, da bi vsako leto v poznojesenskem času pripravili večji dogodek v spomin na tega koroškega slikarja. Letos je to ogled dokumentarnega portreta scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, prihodnje leto načrtujejo simpozij.

Minljivost vsakovrstnega življenja
Jože Tisnikar, rojen leta 1928, je znan po svojevrstnem načinu slikanja. Njegove slike so odraz sveta preprostih ljudi, osrednja ikonografska tema njegovih del pa je bila smrt. Pogosto je upodabljal tudi osamljenost vsakega živega bitja, tako človeka kot živali. Od leta 1958 do 1998 je več kot stokrat samostojno razstavljal doma in v tujini ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah. Cena njegovih del se danes giblje okoli 8.500 evrov.

Tisnikar je bil slikar samouk. Dolgo je delal kot obdukcijski pomočnik v secirnici slovenjegraške bolnišnice. Med letoma 1954 in 1964 se je umetniško izoblikoval pod mentorstvom akademskega slikarja Karla Pečka. Najbolj znane so njegove upodobitve krokarjev in temačne podobe ekspresivnih in eksistencialističnih vsebin. Za slikarska dela, razstavljena v letu 1969, je leta 1970 dobil nagrado Prešernovega sklada. Dvakrat se je preizkusil tudi kot scenograf. Naredil je likovno zasnovo za lutkovno igro Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico (1986) in scenske predloge za dramo Singer za Shakespeare Theatre v Londonu (1989).

Spominsko sobo bodo odprli drevi ob 19.00, temu pa bo sledil ogled dokumentarnega filma Mož s Krokarjem in pogovor z ustvarjalci.