Med slovenskimi umetniki je za mesečno gostovanje v stanovanju v New Yorku (na fotografiji sloviti Brooklynski most) veliko zanimanje. Foto: EPA
Med slovenskimi umetniki je za mesečno gostovanje v stanovanju v New Yorku (na fotografiji sloviti Brooklynski most) veliko zanimanje. Foto: EPA
Stanovanje kulturnikov v New Yorku

Stanovanje ima v najemu slovensko ministrstvo za kulturo, ki takšna bivališča ponuja tudi v Londonu, Parizu in Berlinu, newyorškega pa je za TV Dnevnik obiskal Edvard Žitnik.

'Oče' brooklynskega stanovanja je letošnji jubilant pesnik Tomaž Šalamun, ki se je v aktivističnih letih po osamosvojitvi Slovenije za kratek čas poskusil kot kulturni ataše Republike Slovenije. "To je pravzaprav moj edini ponos, zato ker se je potem kot institucija ohranilo, ga je bilo treba tudi braniti, potem ko nisem bil več diplomat. Ampak končno je država ugotovila, da je to zelo poceni," pravi Šalamun.

Gostovanje posameznega umetnika traja mesec dni, del jeseni je tam preživel literat Andrej Blatnik. "Še vsak, ki se je vrnil iz te rezidence, je bil navdušen, ne samo zaradi tega, ker se tukaj dogaja toliko stvari, ampak tudi zato, ker človeka napolni z neko ustvarjalno energijo."

Neprestano zagnane medkulturne zamenjave
Za slovenske standarde je brooklynsko stanovanje zelo skromno, saj je opremljeno s pohištvom z ulice, nekaj poklonjenimi gospodinjskimi aparati, napihljivimi blazinami in sosedovim spletnim signalom. Kot pojasnjuje Blatnik, se znajdejo s samoorganizacijo. Tako na primer nekdo kupi kolo, ga pusti nasledniku, drugi kupi telefon, ga pusti nasledniku in tako dalje. "Skratka, tudi tu se ustvarja neka oblika umetniške pomoči, ki je je v Sloveniji vse premalo," še dodaja.

"To je neverjetno pomembno za ljudi; se odprejo spoznanju New Yorka, se navežejo in potem to neprestano poganja tudi medkulturne zamenjave. K nam prihaja dosti ameriških pesnikov ..." je o pomenu takšnega stanovanja za slovenske kulturnike povedal Šalamun.

Stanovanje kulturnikov v New Yorku