Ob uvodu v novo sezono v Kinu Šiška odpirajo razstavo Katedrala na prostem na upravni stavbi nekdanje občine Šiška, ki jo bo popestrilo 120 fotografij s koncertov druge sezone. Foto: Kino Šiška/Branka Resnik
Ob uvodu v novo sezono v Kinu Šiška odpirajo razstavo Katedrala na prostem na upravni stavbi nekdanje občine Šiška, ki jo bo popestrilo 120 fotografij s koncertov druge sezone. Foto: Kino Šiška/Branka Resnik
Predstavili bodo tudi glasbeno-plesno intervencijo z En Knap Group in Damirjem Avdićem in koncert raperja Klemna Klemna (na fotografiji), ki ga bo na odru Katedrale spremljala zasedba Playbackers. Foto: Kino Šiška/Jani Ugrin
Povprečna zasedenost dvoran je bila 73-odstotna. Povprečna cena vstopnice je bila v preprodaji 12, na dan koncerta pa 14 evrov. Foto: Kino Šiška/Branka Resnik
Med bolje obiskanimi koncerti je bil tudi nastop 'očeta etiopskega džeza' Mulatuja Astatkeja. Foto: Kino Šiška/Sunčan Stone

A ta se je ob skoraj enakem številu dogodkov, povečanju obiska in nižjih cenah vstopnic končala še uspešneje kot lanska, so sporočili iz Centra urbane kulture (CUK) Kino Šiška. V drugem letu delovanja se je pri njih zvrstilo 228 dogodkov (v prvi sezoni 231) ob 73-odstotni zasedenosti prizorišč. Dogodke je obiskalo dobrih 67 tisoč ljudi (10 tisoč več kot lani), na njih pa nastopilo več kot 1.200 izvajalcev z vsega sveta, četrtina iz Slovenije.

Za praznovanje druge obletnice se v petek, 16. septembra, obeta odprtje fotografske stavbe Katedrala na prostem na upravni stavbi nekdanje občine Šiška, glasbeno-plesna intervencija z En Knap Group in "bosanskim psihom" Damirjem Avdićem ter koncert Klemna Klemna & Playbackersov.

82 koncertov, 21 razstav in 10 gledaliških predstav
V drugi sezoni se je v Kinu Šiška zvrstilo 228 dogodkov, 99 v osnovnem programu ter 129 v spremljevalnem. V okviru osnovnega programa so priredili 82 koncertov, med njimi so bili razprodani Tricky, Yann Tiersen, Tomaž Pengov in Flogging Molly, Križanke je razprodal koncert Nick Cave z zasedbo Grinderman (v koprodukciji z organizatorjem ŠKUC Ropot), skoraj do roba pa so Katedralo napolnili tudi domači Demolition Group, Melodrom in Katalena ter tuji Gentleman, White Lies, Plan B, Caribou, Mulatu Astatke in še nekateri drugi.

V okviru osnovnega programa sta po deležu glasbi sledila gledališče in ples (10 dogodkov), med katerima velja izpostaviti Pasje dneve Bena Riepeja, Metamorfoze 1˚: Lov Bare Kolenc, muzikal Pomladno prebujenje in intermedija (sedem dogodkov) s Kdo je v akvariju v organizaciji Visoke šole za umetnost, Luftballettom Vlada Repnika in Sonico, festivalom tranzitornih umetnosti.

V okviru spremljevalnega programa se je v drugi sezoni zvrstilo 129 dogodkov, od tega 42 filmskih projekcij (Liffe, dokumentarni filmi o zasedbah Kuzle in Big Foot Mama ter retrospektiva filmov Filipa Robarja Dorina), 21 razstav (digitalna razstava fotografij Damijana Kocijančiča, Louvre v Šiški, razstava 3D modne fotografije Matjaža Tančiča), 19 literarnih večerov (Pesmi dveh, Rdeči Alarm), 15 zaključenih dogodkov (zaključek Svetovne prestolnice knjige, modna revija študentov oblikovanja tekstilij), osem okroglih miz oziroma novinarskih konferenc (Tresk, Novi Rock 3.0, pogovor s Stephanom Hesslom) in 11 koncertov v okviru festivala Šiškaton.

Pester uvod v novo sezono
Ob že precej dogovorjenih dogodkih za novo sezono velja izpostaviti jazz-rock-fusion bobnarsko legendo Billyja Cobhama, ki bo nastopil 6. oktobra, naslednji dan prihajajo v Šiško digital hardcore pionirji Atari Teenage Riot, 27. oktobra gostijo londonsko jazzy-hiphop-elektronsko zasedbo US3, še prej, 14. oktobra, avstrijsko "princeso teme" Soap & Skin, za katero še ni jasno, ali se bo razvila v naslednico PJ Harvey ali Diamande Galas.

V Kino Šiška prihajajo tudi novi svetovni urbani pop fenomen Nneka, izjemni avstralski groove-jazz trio The Necks, angleški trip-hop duo Lamb, metalci bodo na svoj račun prišli že 27. septembra z In Flames, nato pa še s Trivium, Hammerfall ter Sepulturo, posebej pa je treba omeniti promocijo novih albumov domačih LeelooJamais, Guštija, Res Nullius, Brine in Zmelkoow.

Serialka YU GO! se v novi sezoni nadaljuje v malce manj rednem ritmu, pa s toliko bolj izbranimi izvajalci. 9. novembra bodo v okviru YU GO! večera novi album predstavljali velenjski rokerji Res Nulius, z novima albuma pa v goste prihajajo tudi legendarni Novosadčani Obojeni program ter njihovi mlajši beograjski kolegi Ola Horhe.

25. novembra se v okviru YU GO! Special večera svoj novi album premierno predstavlja že omenjeni Gušti z gosti, posebni gostje tega večera pa bodo Sarajevčani Letu štuke. 23. novembra gostijo dve legendi britanske novovalovske scene osemdesetih, zbrane okoli legendarne založbe 4AD. Vsak s svojim soloprojektom ter izbranim repertoarjem bosta nastopila Brendan Perry (Dead can Dance) in Robin Guthrie (Cocteau Twins).
Filmski program pa bosta ob že dogovorjenem gostovanju filmskega festivala Liffe odprli premierni projekciji dokumentarcev o Pearl Jam (20. septembra) in Silence (4. oktobra).