Helena Hvalec je položaj poslovne direktorice EPK-ja uradno zasedla oktobra lani, prej pa je bila vršilka dolžnosti. Odstopila je, potem ko je bila v zadnjem času tarča kritik zaradi domnevnega nevestnega dela. Foto: MMC RTV SLO
Helena Hvalec je položaj poslovne direktorice EPK-ja uradno zasedla oktobra lani, prej pa je bila vršilka dolžnosti. Odstopila je, potem ko je bila v zadnjem času tarča kritik zaradi domnevnega nevestnega dela. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Čander
Helena Hvalec je med razlogi za odstop navedla tudi pogojevanje in izsiljevanje programskega direktorja ter konceptualne razlike v vodenju, Mitja Čander pa pravi, da je pred nekaj tedni izgubil zaupanje v njeno vodenje zlasti zaradi 'pasivne poslovne politike'. Foto: EPK 2012

Odstopno izjavo Hvalčeve, ki je bila zaradi domnevnega nevestnega dela zadnje čase deležna številnih kritik medijev in javnosti, je svet zavoda sprejel z utemeljitvijo, da gre za konceptualna razhajanja. Kot je po seji povedal še namestnik predsednika tega sveta Franci Pivec, se svet na koncu ni odločal o vršilcu dolžnosti poslovne direktorice glede na to, da je v obravnavi predlog za spremembo odloka o zavodu EPK s predvidevanjem, da bo ta sprememba prinesla drugačno upravno strukturo zavoda.
Ta naj bi bila po novem predlogu dvočlanska, kar pomeni, da bi jo vodila le generalna direktorica Žilič Fišerjeva in programski direktor Mitja Čander.
Helena Hvalec je predsedniku sveta Zavoda Maribor 2012 oddala izjavo o nepreklicnem odstopu, potem ko je postala tarča očitkov, da je njeno delo porinilo zavod v likvidnostne težave in ker naj bi podpisala pogodbo za marketinške storitve mimo javnega razpisa. V poročilu, ki ga je priložila odstopni izjavi, naj bi pravni strokovnjak za področje javnih naročil kot izvajalec notranje revizije dozdajšnje poslovanje zavoda označil za zakonito in transparentno.
"Zdaj ko je jasno, da je bilo moje poslovanje zakonito in transparentno, odstopam iz projekta. Odstopam zaradi pogojevanja in izsiljevanja programskega direktorja ter konceptualnih razlik v vodenju, saj se v takšni upravi ne da delati," je o svojem odstopu pojasnila Hvalčeva.
Mitja Čander se ni strinjal s pasivno poslovno politiko
Mitja Čander očitke zavrača z besedami, da ceni njen trud, ki ga je vložila v projekt, vendar pa je pred nekaj tedni izgubil zaupanje v njeno vodenje. Ni se strinjal predvsem s 'pasivno poslovno politiko'. "Mislim, da je stvari treba voditi hitreje, aktivneje in včasih najti rešitve, ki omogočajo tako velikemu projektu, da uspe," je še dodal programski direktor.