Režiser Dragan Živadinov se je v Naskovem dvorcu na sestanku o sofinanciranju njegovega opernega projekta Zvezdno mesto sprl s programskim direktorjem EPK-ja Mitjo Čandrom in po njegovi pisarni zalučal stol. Foto: RTV SLO
Režiser Dragan Živadinov se je v Naskovem dvorcu na sestanku o sofinanciranju njegovega opernega projekta Zvezdno mesto sprl s programskim direktorjem EPK-ja Mitjo Čandrom in po njegovi pisarni zalučal stol. Foto: RTV SLO
Režiser Dragan Živadinov se je v Naskovem dvorcu na sestanku o sofinanciranju njegovega opernega projekta Zvezdno mesto sprl s programskim direktorjem EPK Mitjo Čandrom in po bjegovi pisarni zalučal stol.
Projekt opera Zvezdno mesto nastaja štiri leta in povezuje kozmonavtiko ter umetnost. "Projekt bomo naredili. A ne v evropski prestolnici kulture Maribor!" je zatrdil režiser in avtor projekta Dragan Živadinov.

Živadinov je v sredo prišel v Naskov dvorec na sestanek o sofinanciranju njegovega opernega projekta Zvezdno mesto, ki naj bi ga premierno izvedel prihodnje leto v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture.

Metanje stola, nato odstop
Čander je povedal, da je Živadinov na sestanku izgubil živce, ker so mu kot koprodukcijski vložek ponudili največ 100 tisoč evrov, veliko manj, kot je režiser pričakoval in zahteval. "Prijavil je zelo drag projekt, ki pa ga ne moremo podpreti v tako velikem deležu. Za nas bi bilo kaj takega povsem iracionalno," je razlog za incident pojasnil Čander.

Po njegovih besedah se je Živadinov močno razburil, mu grozil in po pisarni vrgel stol, do fizičnega stika med njima pa ni prišlo. Ko so razjarjenega režiserja pomirili, mu je Čander sporočil, da ga ne bo uvrstil v program EPK-ja, Živadinov pa naj bi nato sam privolil v odstop od sodelovanja. "Sporazumno smo se razšli, mi pa smo privarčevali 100.000 evrov," je komentiral Čander.

Kakovost stane več
Živadinov je zavrnil poročanje medijev, da naj bi s Čandrom fizično obračunal. "Sem mu grozil, a grozil z umetnostjo, direkt v glavo, a fizičnega kontakta ni bilo," je zatrdil Živadinov. Priznal je, da je "reagiral impulzivno", a za to naj bi bil kriv Čander, ker si za sestanek ni vzel časa in ker "je prišel tja že s predpostavko, da tega projekta ne bo in da se bo denar usmeril drugam".

Ponujen denar naj bi bil po Živadinovih besedah drugotnega pomena, čeprav se mu zdijo vsote, ki so mu jih za opero ponudili na zavodu Maribor 2012, "smešne". Lani so mu za ta projekt namenili 4.000 evrov, letos 30.000 in drugo leto 60.000 evrov. Živadinov je še povedal, da bi se Čander kot strokovnjak moral zavedati, da kakovostne operne predstave stanejo mnogo več. "Rekli bi, da ni denarja, ne pa mi podtikati, da zahtevam nerazumne vsote," je ogorčen režiser, ki v EPK-ju ne želi več sodelovati.