Janez Pipan je kot razlog odstopa navedel osebne razloge, člani nacionalnega sveta za kulturo pa domnevajo, da je glavni razlog dejstvo, da so izbrali novega ravnatelja ljubljanske Drame. To bo Ivo Ban. Foto: SNG Drama Ljubljana
Janez Pipan je kot razlog odstopa navedel osebne razloge, člani nacionalnega sveta za kulturo pa domnevajo, da je glavni razlog dejstvo, da so izbrali novega ravnatelja ljubljanske Drame. To bo Ivo Ban. Foto: SNG Drama Ljubljana
Tone Partljič
Tone Partljič je zaradi neizbora Janeza Pipana za ravnatelja ljubljanske Drame odstopil s položaja predsednika strokovnega sveta Drame. Foto: Reuters/STA/EPA
Mitjo Čandra skrbi umikanje ljudi, ki so veliko naredili za razvoj in uveljavljanje slovenske kulture, iz javnega življenja. Foto: www.blesok.com.mk
Majda Šrica
V stranki Zares med drugim menijo, da odstop Pipana za sedanjo oblast morda pomeni olajšanje, je pa za kulturo to zagotovo pomenljiva izguba. Foto: RTV SLO

Eden izmed glavnih povodov za skrb svetnikov Mitja Čandera, Renate Salecl, Andreja Jemec in Mirana Zupaniča je nedavni odstop Janeza Pipana z mesta predsednika sveta. Pipan je kot razlog sicer navedel osebne razloge, svetniki pa menijo, da se resnični vzrok zelo verjetno skriva v načinu imenovanja Pipanovega naslednika na položaju ravnatelja SNG-ja Drama Ljubljana. Kot pravi Saleclova, je bilo izbiranje novega ravnatelja pravno-formalno pravilno, vendar pa se je treba vprašati o razpisnih pogojih, ki omogočajo, da "lahko celo čistilka postane šefica tako pomembne ustanove".

Totalitarizem ustvarijo žrtve totalitarizma same
Dogajanje v Drami, ki je med drugim ogorčilo tudi Toneta Partljiča, ki je zaradi neizbora Janeza Pipana za ravnatelja ljubljanske Drame odstopil s položaja predsednika strokovnega sveta Drame, naj bi bilo na neki način simptomatično za razmere v slovenski kulturi. Tudi na tem mestu velja povzeti besede Renate Salecl. Saleclova meni, da se je treba vprašati, kam gre družba, v kateri ljudje odstopajo s tako pomembnih funkcij, kot je nacionalni svet za kulturo. Družba namreč ne postane totalitarna s kaznovanjem, z zunanjim posegom 'trde roke'; najhitrejša pot do totalitarizma je vedno bila samocenzura, tiho pristajanje na razmere, ki nosijo v sebi kal vznika totalitarizma.

Svoje mnenje je za MMC podal tudi T. Partljič
Tone Partljič meni, da je zelo slabo, da se je v Sloveniji razpasla navada, da se za tako odgovorna mesta, kot je ravnatelj SNG Drame, uporablja neprimerne kriterije. Ivo Ban je po Partljičevem mnenju zelo dober igralec, vendar pa ne ustreza položaju direktorja SNG Drame v tako občutljivem času, ko se slovensko narodno gledališče pripravlja na rekonstrukcijo. Ban namreč po Partljičevem mnenju nima kaj pokazati, medtem ko je Janez Pipan med svojim direktovanjem dobro vodil Dramo, kar se vidi tudi na reperoarju preteklih let, ko so bile Dramine predstave vsako leto nominirane na Borštnikovem srečanju. Predstavljenemu programu Iva Bana pa Partljič preprosto ne verjame in pravi, da gre za negativno vizijo, pri kateri obstaja možnost t. i. zaprašenega/mrtvega gledališča, ko je repertoar napolnjen z nezanimivimi predstavami.

Darvinistični poligon, na katerem preživijo denarno najmočnejši
Svoj pogled je izrazil tudi Mitja Čander. Tudi njega skrbi umikanje ljudi, ki so veliko naredili za razvoj in uveljavljanje slovenske kulture, iz javnega življenja. Pipan je eden najboljših primerov takšnih ljudi. Ni bil le uspešen vodja ljubljanske Drame, pod njegovim vodstvom se je tudi nacionalni svet za kulturo uspel uveljaviti kot pomembna civilnodružbena institucija, postal je pravi forum za odprto razpravo o kulturni politiki. Po Čandrovem mnenju je imel Pipan občutek za vodenje takšnega telesa in mu tudi ni bilo mogoče očitati politizacije tega organa.

V tem pogledu se je treba vprašati, kaj danes kaj velja v slovenski kulturi. Ali se tudi ta tako kot družba "spreminja v nek darvinistični poligon, kjer je legalno in legitimno le še bojevanje za lasten delež pri koritu davkoplačevalskega denarja, ali pa še premoremo moč za demokratično in odprto družbo, ki omogoča razcvet kreativnosti".

Svet bo kljub obžalovanju odhoda Pipana - današnje izjave sicer nista podpisala preostala člana sveta Liljana Stepančič in Drago Jančar - nadaljeval delo, po Pipanovem pooblastilu pa naj bi naloge predsednika sveta v prihodnje opravljal Zupanič.

Odziv stranke Zares
Obžalovanje nad Pipanovim odstopom so izrazili tudi v stranki Zares, kjer menijo, da je njegova odločitev zgovorno sporočilo, nad katerim bi se moral marsikdo vsaj zamisliti, če že ne ukrepati. Med drugim so v odzivu zapisali, da je aktualna oblast želela vlogo NSK v veliki meri minimalizirati, kar je po njihovem razvidno tudi iz tega, da pristojni obravnavanim pobudam niso želeli prisluhniti. Dodajajo še, da se je na izredni seji parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport, ki ga vodi Branko Grims (SDS), celo zgodilo, da predsednik NSK ni dobil besede, čeprav je bil NSK sosklicatelj seje, ki je obravnavala zagate slovenske filmske politike.

"Razumemo, da so te, pa tudi druge okoliščine botrovale odločitvi predsednika Janeza Pipana, da nepreklicno odstopi in da ne vidi več smisla v tovrstnem boju z mlini, ki jih poganja vihar in ne zgolj veter. A vendarle obžalujemo, da je ta vihar odnesel kredibilnega, poštenega in uglednega človeka, ki je v slovenskem kulturnem prostoru ohranjal (pre)potrebno digniteto," še menijo v stranki Zares.

P. B. in L. Š.