V prostorih Stare mestne elektrarne več kot 40 različnih nevladnih kulturnih organizacij letno pripravi več kot 150 dogodkov. Foto: Miran Kambič
V prostorih Stare mestne elektrarne več kot 40 različnih nevladnih kulturnih organizacij letno pripravi več kot 150 dogodkov. Foto: Miran Kambič
Ministrstvo za kulturo
Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Tone Peršak je med drugim zagotovil, da ministrstvo prepoznava kakovost Stare mestne elektrarne kot središča dejavnosti nevladnih ustvarjalcev v kulturi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Peršak je v sklopu današnjega obiska vlade v osrednjeslovenski regiji zagotovil, da ministrstvo prepoznava kakovost Stare mestne elektrarne kot središča dejavnosti nevladnih ustvarjalcev v kulturi.

Središče sodobnih uprizoritvenih umetnosti
Umetniška direktorica Zavoda Bunker, Nevenka Koprivšek, je državnemu sekretarju in predstavnikom ministrstva za kulturo elektrarno predstavila kot primer dobre prakse, kako nevladne organizacije v kulturi upravljajo javno infrastrukturo. V dobrem desetletju delovanja je elektrarna postala središče sodobnih uprizoritvenih umetnosti. V njej letno več kot 40 različnih nevladnih organizacij v kulturi pripravi več kot 150 dogodkov, vpeta je tako v lokalne kot mednarodne tokove.

Finančna podpora na trhlih temeljih
Po besedah Romana Jesenka iz Elektrarne Ljubljana želijo, da kot lastniki prostorov še naprej napolnjujejo kulturne vsebine, predsednica društva Asociacija Jadranka Plut pa je opozorila, da ima elektrarna pomembno vlogo za življenje nevladniške scene in jo je kot takšno treba ohraniti. Najemnikom se letos izteče pogodba, finančna podpora ministrstva za kulturo za vzdrževanje stavbe pa je na trhlih temeljih.

Na povabilo Asociacije je Peršak obiskal tudi Zavod Kersnikova, kjer je vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan državnemu gostu predstavil različne razsežnosti intermedijske umetnosti in njeno vpetost v sodobno družbo ter številne točke, kjer ima družba od nje koristi v smislu razvojnih prebojev.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri Asociaciji, je Zavod Kersnikova primer sodobne, transdisciplinarne platforme, povezane z najpomembnejšimi evropskimi kulturnimi institucijami, ki ustvarjajo prostor avantgardnim umetniškim izrazom, nudijo priložnost transdisciplinarnosti in investirajo v izobraževanje otrok in mladine. Peršaka so tudi pozvali k dejavnejšemu spodbujanju kakovostnih presežkov, ki bi omogočali še večji preboj.