Tone Peršak je bil tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo. Foto: BoBo
Tone Peršak je bil tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo. Foto: BoBo
Cerar bo predlagal Peršaka

Premier Miro Cerar bo predlog v DZ poslal še danes. Tone Peršak je izkušen politik in zelo uveljavljen na področju kulture, kot državni sekretar pa si je v tem mandatu že pridobil izkušnje, je Cerar poudaril v izjavi novinarjem.

Od Peršaka je prejel nujna zagotovila, da bo tisto, kar je bilo dobrega na ministrstvu, ohranil, kar je bilo slabega, pa odpravil ter zelo pospešeno izvedel vse tisto, kar od njega pričakujejo v tem mandatu. Kultura mora imeti velik poudarek v prihodnjih letih, je dodal Cerar.

Zagotovil je, da v SMC-ju njegovi odločitvi ni nasprotovanj. So pa bile po njegovih besedah opravljene različne razprave na to temo, tudi strokovna javnost je postavljala vprašanja, kar je moral upoštevati in premisliti. Tudi Peršak mu je zagotovil, da bo vse to upošteval in "zadevo peljal v pravo smer", je dodal premier in še pojasnil, da bo Peršak sam izbral državnega sekretarja.

Stranka DeSUS je Peršaka za svojega kandidata za kulturnega ministra izbrala prejšnjo sredo, Cerar pa si je za vložitev njegove kandidature vzel nekaj dni za premislek.

Ministre v Sloveniji voli državni zbor z večino glasov vseh poslancev.
Bizjak Mlakarjeva v nesoglasju s Cerarjem
Peršak bo - v primeru izvolitve - na tem položaju nadomestil Julijano Bizjak Mlakar, ki je morala položaj zapustiti zaradi nesoglasij s Cerarjem. Na koncu je nepreklicno odstopila šele na izredni seji državnega zbora.

Ministrstvo začasno vodi Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Cerar bo predlagal Peršaka