Miki Muster je za svoje delo prejel sedmo trendovo nagrado. Foto:
Miki Muster je za svoje delo prejel sedmo trendovo nagrado. Foto:
Miki Muster o svojih stripih

Na podelitvi v Narodnem muzeju so poleg Mikija Mustra nagrado prejeli še oblikovalka nakita in modnih dodatkov Lara Bohinc in modna znamka Cliche oblikovalke Jelene Leskovar - za dosežke na področju mode, za vizualno ustvarjalnost pa industrijska oblikovalka Nika Zupanc, sodobni umetnik Tadej Pogačar ter arhitekturna biroja Ofis arhitekti in Multiplan arhitekti, ki si bosta nagrado razdelila.

Vrednotenje vizualnih kreativnosti
Sedmo trendovo nagrado, ki so jo letos podelili pod taktirko Jožice Brodarič, ustanoviteljice in avtorice projekta Trend, je do zdaj prejelo 49 ustvarjalcev. Nastale pa so kot kazalnik vrednotenja slovenske modne produkcije in vizualne kreativnosti od oblikovanja in fotografije do arhitekture in sodobne umetnosti.


Pionir slovenskega stripa

Letošnji glavni nagrajenec Miki Muster je pionir slovenskega stripa in animiranih filmov, s čimer je močno zaznamoval in soustvarjal sodobno popularno kulturo Slovenije. Tega leta pa praznujejo 35-letnico narisanega obstoja slavni junaki Zvitorepec, Lakotnik in Trdonja, ki tvorijo zgodbe najbolj branega in prodajanega stripa pri nas.

Vtisnjen v spomin
Muster pa ni risal le zgodb o treh slavnih junakih, ampak je ustvaril tudi več kot pet tisoč stripov, več kot deset risanih filmov in številne slikanice po motivih domače in svetovne mladinske literature, knjižne ilustracije in karikature. V spomin več generacij pa so se zapisale tudi njegove televizijske animacije, predvsem tiste s cik-cak zajčki, in ponarodeli animirani oglasi za Jelovico, Šumijeve bonbone Visoki C in mnogi drugi.

Miki Muster o svojih stripih