Nagrade nosijo ime po kraškem arhitektu in urbanistu Maksu Fabianiju, podeljujejo pa jih v 'njegovem kraju' Štanjelu. Foto: MMC RTV SLO
Nagrade nosijo ime po kraškem arhitektu in urbanistu Maksu Fabianiju, podeljujejo pa jih v 'njegovem kraju' Štanjelu. Foto: MMC RTV SLO
Maks Fabiani: Hribarjeva hiša (1907)
Fabiani je pustil tudi pomemben pečat v prestolnici, saj je prav on avtor urbanističnih načrtov za popotresno Ljubljano. Njegova dela še danes spremljajo Ljubljančane na sprehodu po mestu, njegovi sta na primer Hribarjeva hišo na Ajdovščini in Mladika. Foto: MMC RTV SLO
V Štanjelu so podelili Fabianijeve nagrade

Pravzaprav so podelili dve priznanji Maksa Fabianija, ki sta si ju razdelili skupina arhitektov za urbanistični načrt Novega mesta in Atelje Ostan Pavlin za urbanistični načrt stanovanjskega naselja v opuščenem kamnolomu Podutik.

Slednja zasnova, za katero sta nagrajena arhitekt Aleksander Ostan in že omenjeni atelje Ostan Pavlin, je po besedah predsednika komisije Andreja Pogačnika odličen primer ponovne uporabe degradiranega urbanega okolja. Ta idejna zasnova je bila predlagana tudi kot slovenska kandidatka za evropsko planersko nagrado in se je uvrstila med 28 najboljših. Za urbanistični načrt Novega mesta, ki je že pravno sprejet prostorski akt in je del občinskega prostorskega načrta, pa so nagrajeni Izidor Jerala, Mojca Tavčar ter arhitektki Liljana Jankovič in Jelka Hudoklin.
Fabiani dobi svojega dela vreden poklon
Nagrada, ki so jo začeli Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, ustanova Maks Fabiani in občina Komen v Štanjelu podeljevati leta 2006, je po besedah komenskega župana Uroša Slamiča tudi poklon Fabianiju, kakršnega do zdaj v slovenskem prostoru ni bil deležen.
Nagrado podeljujejo na vsaki dve leti in zato je letos potekala šele tretja podelitev. Ker pa je tudi nagrada ogledalo našega časa, kot je v nagovoru poudaril župan, je bilo v zadnjih dveh letih na izbiro manj investicij in s tem tudi manj projektov zaradi gospodarske krize.
Arhitektura mora biti univerzalna
Slavnostni govornik na podelitvi je bil minister za okolje in prostor Roko Žarnić, ki je med drugim poudaril, da je pomembna lastnost graditve in arhitekture njena univerzalnost. "Težnja po kakovostno urejenem okolju se vsebinsko prav nič ne razlikuje v Sloveniji ali drugod po svetu, saj gre za lokalni, medlokalni, globalni ali nacionalni okvir in kjer so pravila in vzorci zelo podobni," je še dodal. Kadar pa zakonsko urejanje preveč popusti, nastanejo, po ministrovih besedah, odkloni, ki so v družbi prepoznavni kot ogrožanje osebne in splošne varnosti ali kot nedopusten poseg v okolje. Nasprotno pa pretirano normativno določanje ravnanj in togih tehničnih pravil zavira kreativnost, je sklenil minister.

V Štanjelu so podelili Fabianijeve nagrade