Sloviti havanski nočni klub Tropicana praznuje 70. rojstni dan. In čeprav so bleščeči dnevi, ko je bil klub priljubljeno zbirališče svetovnih zvezdnikov, že dolgo mimo, je prihodnost Tropicane zagotovljena, saj prinaša zajetne denarce obubožani kubanski vladi. Foto:
Sloviti havanski nočni klub Tropicana praznuje 70. rojstni dan. In čeprav so bleščeči dnevi, ko je bil klub priljubljeno zbirališče svetovnih zvezdnikov, že dolgo mimo, je prihodnost Tropicane zagotovljena, saj prinaša zajetne denarce obubožani kubanski vladi. Foto:
Tropicana
Kuba, ki leži le okrog 150 km stran od Floride, je bila v 50. letih priljubljena turistična destinacija za Američane, za katere od leta 1962 velja prepoved potovanja na ta karibski otok. Morda pa se v bližnji prihodnosti obetajo spremembe, ki bi utegnile na Kubo spet pripeljati na tisoče sonca, plesa in zabave željnih 'sosedov' ... Foto: Reuters
Tropicana
Potem ko so Fidel Castro in njegovi bradati uporniki prekinili vladavino diktatorja Fulgencia Batiste in 1. januarja 1959 prevzeli oblast, so zaprli igralnice na otoku. Slavni nočni klub je, kot skoraj vse ostalo na komunistični Kubi, postal državna last.
Tropicana
Za vstop v Tropicano je treba odšteti okrog 65 dolarjev, kar je več kot trikratna povprečna kubanska plača. Zato večino gostov kluba predstavljajo tuji turisti.

Ko so se 30. decembra 1939 prvič odprla vrata nočnega kluba in igralnice Tropicana v Havani, je v Evropi divjala druga svetovna vojna, v ameriških kinih so začeli predvajati film V vrtincu, uporniški mladostnik Fidel Castro pa je ravno dopolnil 13 let.

V 70. letih se je na Kubi in po svetu veliko spremenilo - ne pa predstava v Tropicani, ki (tistim s polnimi denarnicami) še danes daje vpogled v obdobje, ko je bila Kuba "igrišče" bogatih Američanov in kraj, kjer je bilo (skoraj) vse mogoče in dovoljeno. Legendarni klub je te dni praznoval častitljivi jubilej z enakim razkošjem bleščavosti in kiča, greha in čutnosti, z bleščicami in perjem na oblekah plesalk in z latinoritmi, ki so klub ustoličili med najbolj slavnimi in razvpitimi prizorišči nočnega življenja na svetu.

Galaprireditve, ki je trajala dolgo v noč, se je udeležilo okrog 850 turistov, vladnih veljakov in posebnih povabljencev, ki so si ogledali poklone legendam Tropicane, kot sta Nat King Cole in Rita Montaner, in se zibali v ritmih salse, sambe in sona. Nastopil je Big Band, akrobati v trikojih, zapeli so The Banana Boat Song izvedbi v a cappella ... In potem so tu plesalke. Plesalke, ki so nosile kostume metuljev, kostume španskih matadorjev, pa kristalne lestence z delujočimi lučmi na glavah ter zlate in srebrne bleščičaste bikinije na izklesanih telesih.

Bilo je tako, kot je bilo vedno v Tropicani, ki jo označujejo kot košček "raja pod zvezdami". Klub "ostaja ikonično prizorišče, znano po vsem svetu", je za AP povedala Maria Elena Lopez, namestnica kubanskega ministra za turizem, ki si je ogledala predstavo. "Je ena od najpomembnejših turističnih znamenitosti na Kubi in je brez primere." David Varela, ki je na čelu Tropicane od leta 2003, je povedal, da je imel klub v letu 2008 rekordnih 200.000 obiskovalcev. Letos naj bi število padlo na okrog 150.000 zaradi slabšega turističnega obiska, ki je posledica svetovne gospodarske krize in epidemije nove gripe.

Za vstopnice za predstavo je treba odšteti okrog 65 dolarjev, cena vključuje tudi večerjo, a je to še vedno daleč najdražja nočna zabava v Havani. Predstave se začnejo okrog desete ure zvečer in trajajo pozno v noč.

Zvezdniki nastopali za zvezdnike
Klub Tropicana je ustanovil italijansko-brazilski mogotec Victor de Correa skupaj z dvema upravnikoma igralnic, zaslovela pa je kakšno desetletje kasneje, ko je padla pod okrilje ameriških mafijcev Santa Trafficanteja ml. in Meyerja Lanskyja. Tja sta pritegnila velika imena in najela kabaretne plesalke z zavidljivimi oblinami, ki so po svetu zaslovele kot "boginje mesenega".

Med zvezdniki, ki so se zvrstili na glavnem odru pod razkošnimi krošnjami dreves, so bili tudi Celia Cruz, Paul Robeson, Liberace, Orfelia Fox, Carmen Miranda in Yma Sumac. Mnoge noči so si nastope ogledovali vsaj tako slavni člani občinstva: Marlon Brando, Sammy Davis, Jr., Greta Garbo in drugi hollywoodski zvezdniki so prihajali v Tropicano, ki je postala idealen kraj za videti in biti viden. Obstajalo je celo posebno letalo družbe Cubana z živo glasbo in barom, ki je petične stranke iz bližnjega Miamija v ameriški zvezni državi Florida prevažalo na predstave in jih dostavilo nazaj zjutraj naslednji dan.

Tropicana se je obdržala tudi v komunizmu
Kmalu po Castrovi revoluciji leta 1959 je bila Tropicana skupaj z drugimi slavnimi kubanskimi hoteli in igralnicami nacionalizirana, mnoge igralnice, bordeli in striptiz klubi se niso nikoli več odprli. A Tropicana je živela naprej - sicer brez igralniškega posla - z bleščečimi kostumi, plesalkami in zasoljenimi cenami, na katerih je bila zgrajena. Tudi v času kubanskega komunističnega zanosa.

Večina rednih strank kluba so že od nekdaj premožni tujci, a tudi nekaj srečnežev med Kubanci je uspelo priti v klub po znižanih cenah, po navadi kot nagrada za delo. Te nagrade so na Kubi obdržali do poznega leta 2008, ko je predsednik Raul Castro ukinil tovrstne "subvencije", saj naj bi bila vlada v finančni krizi.

Obisk kluba sicer upada, a kubanski turizem na splošno je močan. Vlada predvideva, da bo do konca leta 2009 ta karibski otok obiskalo 2,4 milijona dopustnikov, kar je 3,3 odstotka več od lanskega rekordnega obiska - čeprav so prihodki od turizma upadli zaradi paketnih rezervacij in krajših obiskov.

In kljub visokim cenam in 70 let starim predstavam Tropicana še vedno privlači množice. Kot je za AP povedal 47-letni italijanski turist Antoni Conti, ki si je predstavo ogledal skupaj z ženo in prijatelji, ki so glasno ploskali in vzklikali skupaj z drugimi člani občinstva: "Obisk Kube ne bi bil pravi brez obiska Tropicane. Zamuditi to bi bilo nekaj nemogočega."