Velja za enega najprepoznavnejših francoskih igralcev, a ko je kazalo, da mu bodo v domovini dvignili davke, je Depardieu za svojo
Velja za enega najprepoznavnejših francoskih igralcev, a ko je kazalo, da mu bodo v domovini dvignili davke, je Depardieu za svojo "duhovno domovino" kaj hitro prepoznal Rusijo. Foto: AP
Filmski zvezdnik iz sovjetskih časov, Mihail Bojarski, se je na seznamu znašel zato, ker je bil med podpisniki odprtega pisma v podporo priključitvi Krima. Foto: AP
Jared Leto
Jared Leto je lani svojega oskarja posvetil "vsem sanjačem na krajih, kot sta Ukrajina ali Venezuela": "Medtem, ko se trudite uresničiti svoje sanje, doseči nemogoče, vas imamo nocoj v mislih." Ko so v Rusiji predvajali posnetek podelitve, je bil ta stavek menda izpuščen. Foto: Reuters

Umetniki na "črnem seznamu" grožnjo nacionalni varnosti Ukrajine predstavljajo zato, ker so javno podprli priključitev ukrajinskega polotoka Krim Rusiji in proruske separatiste v vzhodni Ukrajini. Ministrstvo je, tako pravijo, seznam sestavilo na zahtevo ukrajinske varnostne službe (SBU).

Gerard Depardieu, ki je ruski državljan od leta 2013, je vlado v Kijevu razburil zaradi v medijih temeljito dokumentiranega tesnega prijateljstva z Vladimirjem Putinom, pa tudi, ker naj bi zanikal neodvisnost Ukrajine. Julija je Kijev 66-letnemu ekstrovertiranemu igralcu za pet let že prepovedal vstop v Ukrajino.

Na seznamu je tudi "sovjetski Frank Sinatra", 77-letni ruski džezovski pevec Josif Kobzon, ki so ga že doletele sankcije EU-ja zaradi podpore proruskih separatistov in koncertov v ukrajinski separatistični regiji Doneck. Tam ima veliko privržencev, ker je bil tam rojen. Nič bolj ni zaželen filmski zvezdnik iz časov Sovjetske zveze, Mihail Bojarski.

Nekateri igralci na seznamu so se že odzvali, da so "počaščeni", ker so se znašli v taki izbrani družbi.

Depardieu, ki je igral v številnih uspešnih filmih, je v zadnjih letih manj viden po svojem filmskem delu (čeprav je bil odličen kot mogočni Deveraux (v resnici: Dominiqe Strauss-Kahn) v drami Dobrodošli v New Yorku), a je še vedno izredno priljubljen v nekdanjih sovjetskih republikah, kot je Ukrajina.

Igralec je zapustil Francijo iz protesta proti predlaganim davkom za izredno bogate in zdaj živi v Belgiji. Putin mu je januarja 2013 osebno izročil ruski potni list, Francoz pa je Rusijo označil za "veliko demokracijo".

V ukrajinskih regijah Doneck in Luhansk je od aprila lani v bojih umrlo že skoraj sedem tisoč ljudi. Spopadi so se začeli mesec dni po tem, ki je predsednik Putin k Rusiji priključil ukrajinski polotok Krim. Iz Moskve zanikajo obtožbe Zahoda, da v Doneck in Luhansk pošiljajo svoje vojake in pomagajo oboroževati separatiste, priznavajo pa, da so se vstajnikom v boju pridružili ruski "prostovoljci".

Obstaja tudi "beli seznam"
Mimogrede, v Kijevu obstaja tudi "beli seznam" hollywoodskih zvezdnikov in drugih uglednih tujih osebnosti, ki so v sporu javno podprli ukrajinsko stran. Posebne obravnave, če bo kdaj prilika, bodo tako denimo deležni Tim Roth, George Clooney, Jared Leto, Milla Jovovich, Vera Farmiga in Arnold Schwarzenegger, pa tudi režiserja Wim Wenders in Pedro Almodovar ter rockerja Martin Gore (Depeche Mode) in Klaus Meine (The Scorpions).

Ljudje na seznamu bodo, tako kulturni minister Vjačeslav Kirilenko, upravičeni do "maksimalne podpore pri svojih dejavnostih na ukrajinskih tleh", to pa v zahvalo, ker so v težkih časih Ukrajini stali ob strani. Naj spomnimo: Jared Leto je svojo podporo Ukrajini čisto nedvoumno izrazil, ko je lani sprejel oskarja za najboljšega igralca v stranski vlogi (Klub zdravja Dallas), nato pa je s skupino 30 Seconds from Mars v Kijevu tudi nastopil. Schwarzenegger in Clooney sta posnela videosporočili s poslanico podpore, Wenders in Almodovar pa sta aktivno sodelovala v kampanji za pomoč ukrajinskemu režiserju Olegu Sencovu, ki so ga ruske varnostne sile lani aretirale zaradi terorizma.

Na belem seznamu se pojavi tudi nekaj znanih Rusov, ki so v preteklosti izrazili odpor do ruske agresije: denimo rokerica Zemfira, ki je v Tbilisiju nastopila z ukrajinsko zastavo na mikrofonu, pa glasbeni veteran Andrej Makarevič, ki so mu po nastopih v Ukrajini množično odpovedovali koncerte v domovini, ter satirik in radijski voditelj Viktor Šenderovič.