Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar svojega dela ne bo zagovarjala prvič, vendar ji je stolček zamajalo njeno aktualno upiranje izvajanju sklepov vlade glede idrijskega rudnika. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar svojega dela ne bo zagovarjala prvič, vendar ji je stolček zamajalo njeno aktualno upiranje izvajanju sklepov vlade glede idrijskega rudnika. Foto: BoBo
Državni zbor
Obstaja tudi možnost, da ministrica odstopi sama, če se bo izkazalo, da je v vladni ekipi ne vidijo več. V nasprotnem primeru predsedniku vlade ostane, da državnemu zboru predlaga njeno razrešitev. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Kulturna ministrica na sestanek s premierjem v ponedeljek

Kot je zapisal predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Ivo Svetina, namerava predsednik vlade Miro Cerar ministrico za kulturo razrešiti na dan 21. Slovenskih dnevov knjige, praznika slovenskih avtorjev in založnikov.

Razlog, "da ministrica ni poskrbela za črpanje vode v idrijskih rudnikih, kar je objektivno resnična nevarnost za mesto, ki se lahko zaradi tega pogrezne," v DSP označujejo za absurd, saj, kot so zapisali, ne gre za vprašanje varovanja kulturne, tehniške dediščine ampak za problem, ki je v pristojnosti ministrstev za gospodarstvo, okolje in prostor ter infrastrukturo.

"Predsednik vlade se doslej ni nikdar odzval na argumentirane kritike, ki so bile namenjene delovanju ministrice za kulturo, niti tedaj, ko je v protest proti aktualni kulturni politiki odstopil večji del članov Nacionalnega sveta za kulturo," so spomnili.

Rudnik ali knjige?
Predsednika vlade, s katerim, kot so zapisali, nimamo nobenega kontakta, ker jih dosledno
ignorira, pozivajo, da svojo namero nemudoma opusti ter da za reševanje problema zadolži pristojna ministrstva, za preživetje slovenske knjige pa nameni kulturnemu ministrstvu znatna dodatna sredstva. Kot so še opozorili, vztrajajo pri pozivu in napovedujejo nadaljnje ukrepe.

"Izgubila premierjevo zaupanje"
Premier se bo predvidoma v ponedeljek sešel z ministrico za kulturo in se nato odločil o usodi njene funkcije. Po neuradnih informacijah pa naj bi Bizjak Mlakarjeva izgubila premierjevo zaupanje in je le vprašanje, na kakšen način bo morala zapustiti ministrstvo.

Julijana Bizjak Mlakar, ki prihaja iz vrst DeSUS-a, svojega dela ne bo zagovarjala prvič, stolček ji je tokrat zamajalo njeno aktualno upiranje izvajanju sklepov vlade glede idrijskega rudnika. Pri premierju se je zaradi tega že zagovarjala, tudi v koaliciji so bili do nje ostri, češ da morajo ministri spoštovati sklepe vlade.


Ministrica vztraja pri svojem

V četrtek pred sejo vlade je Bizjak Mlakarjeva ponovila, da ministrstvo za kulturo sklepe vlade glede idrijskega rudnika izvaja v sklopu svojih pristojnosti. Na vprašanje, ali Cerar in prvak DeSUS-a Karl Erjavec torej zadeve ne razumeta, je odgovorila, da se morata seznaniti z dejstvi.

Na podlagi mnenj so po njenih besedah pripravili dva predloga za razrešitev zadeve. Ena rešitev po njenih besedah je, "da ministrstvo za kulturo postane tudi ministrstvo za rudarstvo", a je treba temu prilagoditi zakonodajo. Izjava je bila očitno kaplja čez rob, tudi predsednik stranke Karl Erjavec ministrice ni ščitil.

Izpuhtevanje zaupanja strankarskih kolegov
Po četrtkovi seji vlade je Erjavec pojasnil, da Cerar ni zadovoljen z delom ministrice in bo o njeni funkciji razmislil. Erjavec je ponovil pričakovanje, da ministri DeSUS-a izpolnjujejo sklepe vlade, že pred tem pa je opozoril, da ne bo ščitil nečesa, kar ni v skladu z vladno politiko. Odločitev o funkciji Bizjak Mlakarjeve je prepustil Cerarju, je pa očitno, da ministrica izgublja tudi zaupanje svoje stranke.

Nazaj v poslanske klopi?
Obstaja tudi možnost, da ministrica odstopi sama, če se bo izkazalo, da je v vladni ekipi ne vidijo več. V nasprotnem primeru predsedniku vlade ostane, da državnemu zboru predlaga njeno razrešitev. V mandatu aktualne vlade je državni zbor tako že razrešil ministra za obrambo iz vrst SD-ja Janka Vebra, ki je na funkciji vztrajal do konca. Tako kot se je Veber vrnil v poslanske klopi, ima v primeru prenehanja funkcije tudi Bizjak Mlakarjeva pravico do vrnitve v parlament. V tem primeru pa bi morala iz poslanske skupine DeSUS-a oditi poslanka Jana Jenko.

Kulturna ministrica na sestanek s premierjem v ponedeljek