Jazbinšek trdi, da ministrica ni pristojna za odredbo o odstranitvi Kolizeja. V pogojih predpisane odstranitve je namreč pristojnost za projektno kulturnovarstveno soglasje v okviru gradbenega dovoljenja na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Jazbinšek trdi, da ministrica ni pristojna za odredbo o odstranitvi Kolizeja. V pogojih predpisane odstranitve je namreč pristojnost za projektno kulturnovarstveno soglasje v okviru gradbenega dovoljenja na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Kolizej bodo zravnali z zemljo, kar pa mora družba Mons plačati. S tem denarjem pa bo ministrstvo poravnalo stroške obnove Cukrarne. Foto: MMC RTV SLO

Jazbinšek je kot razlog za ovadbo ministrice in župana Zorana Jankovića navedel sum zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic. Na ministrstvu pa pravijo, da je Širca kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev Kolizeja podpisala na podlagi 31. člena zakona o kulturni dediščini in vloge za izdajo kulturnovarstvenega soglasja investitorja.

Kolizej je nevaren
Ta člen določa, da se kulturnovarstveno soglasje, s katerim se dovoljujeta raziskava in odstranitev spomenika ali registrirane nepremične dediščine, lahko izda, če se ugotovi dotrajanost ali poškodovanost spomenika ali dediščine, ki je ni mogoče odpraviti z običajnimi sredstvi, ali če spomenik ali dediščina ogroža varnost ljudi in premoženje. Strokovne analize potresne in požarne varnosti ter statične in konstrukcijske analize dokazujejo, da je Kolizej nevaren oziroma ogroža varnost ljudi. Ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek torej očita ministrici, da "je spoštovala zakon, ki ji nalaga izdajo soglasja", opozarjajo na ministrstvu.

Poleg tega isti člen določa tudi to, da mogoča odstranitev objekta z dovoljenjem ministra tudi v primeru, če se stranki s kulturnovarstvenim soglasjem naloži izvedba izravnalnega ukrepa, ki je lahko plačilo denarnega zneska v vrednosti povzročene škode, ki nastane zaradi odstranitve arheološke ostaline ali spomenika, ali financiranje oziroma izvedba ukrepov za ohranitev ali oživitev drugega spomenika primerljivega pomena.

Monsova pomoč pri obnovi Cukrarne
Obenem s Kolizejem je Jazbinšek omenjal tudi Cukrarno, ki je, kot pravijo na ministrstvu, spomenik primerljivega pomena in se bo obnavljal. Stranka družba Mons pa bo s tem izravnalnim ukrepom sofinancirala oživitev in ohranitev Cukrarne.

Ministrstvo je določilo, da bo družba Mons financirala obnovo strehe in izdelavo projektne dokumentacije, saj je to investicija, ki jo je treba prvenstveno izvesti za obnovo obstoječega spomenika. Vrednost izravnalnega ukrepa je 750.000 evrov. Poleg tega je ministrstvo družbo Mons zavezalo, da mora biti osrednji prostor v novem objektu namenjen kulturni dejavnosti, so še pojasnili na ministrstvu.