Po besedah programskega direktorja EPK-ja Mitje Čandra so potrdili okoli 90 odstotkov projektov, ki so jih odobrili tudi lani, vseh želja, tudi kar zadeva višino sredstev, pa niso mogli izpolniti. Foto:
Po besedah programskega direktorja EPK-ja Mitje Čandra so potrdili okoli 90 odstotkov projektov, ki so jih odobrili tudi lani, vseh želja, tudi kar zadeva višino sredstev, pa niso mogli izpolniti. Foto:
epk
Predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Oto Luthar je povedal, da bodo na prihodnji seji zagotovo razpravljali o aktualnem stanju v zavodu, saj so se k temu med drugim zavezali na prejšnji seji. Konkretnih primerov ni želel komentirati, poudaril pa je, da bodo vzeli pod drobnogled delo celotnega zavoda in ne le domnevnega nekorektnega delovanja poslovne direktorice Helene Hvalec. Foto: EPA

Čander je povedal, da vseh projektov, ki so bili odobreni lani, zaradi njihovega neujemanja s splošnim programskim konceptom EPK-ja ali pa zaradi pomanjkanja denarja letos niso mogli potrditi. "Finančne želje so bile bistveno preobsežne, a v usklajevanju prihajamo do zelo realnih stvari," je dejal. Avtorjem odobrenih projektov so v teh dneh poslali predloge za koprodukcijske vložke, zdaj pa se z njimi usklajujejo o končni obliki sodelovanja. Za te projekte naj bi v letošnjem in naslednjem letu namenili skupno okoli pet milijonov evrov.

Bo nastopil orkester iz Bolšoj teatra?
Poleg projektov, ki jih je oktobra lani izbrala prejšnja uprava pod vodstvom vršilca dolžnosti programskega direktorja Aleša Novaka, bo program EPK-ja obsegal še projekte, ki so se zavodu Maribor 2012 predstavili na marčevskih dnevih odprtih vrat. Avtorjem, ki so se uvrstili v ožji izbor, bodo v teh dneh poslali pozive za oddajo elaboratov z natančno finančno, produkcijsko in vsebinsko opredelitvijo projektov.

Zavod Maribor 2012 se dogovarja tudi za mednarodno produkcijo. Po Čandrovih besedah so dosegli dogovore s Forumom slovanskih kultur za nastop simfoničnega orkestra iz Rusije, najverjetneje iz Bolšoj teatra, s solisti iz balkanskih držav ter za gostovanje Zagrebške filharmonije in Dunajske opere v Mariboru. Čander je zagotovil, da bo v primeru dokončne ureditve delovanje zavoda, zagotovitve realnega finančnega okvira in razjasnitvi možnih lokacij do konca junija znana glavnina programa, njegova dokončna različica pa septembra. "To je zelo lep rezultat, če se zavedamo, da so v Turkuju, kjer so pet let pripravljali program, zadnje korekture vlekli še decembra lani," je še dodal.

Širca pričakuje zakonito poslovanje EPK-ja
Svet zavoda Maribor 2012, ki vodi projekt EPK, bo na naslednji seji 21. aprila med drugim razpravljal o delu zavoda in domnevnem nekorektnem delovanju poslovne direktorice Helene Hvalec. Hvalčeva, ki je položaj poslovne direktorice EPK-ja uradno zasedla oktobra lani, prej pa je bila vršilka dolžnosti, je pred dvema tednoma doletel sum nevestnega dela. Po poročanju medijev naj bi namreč brez javnih razpisov dodeljevala denar zunanjim sodelavcem.

Hvalčeva je pisanje medijev označila za nenatančno in nepreverjeno, generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer pa je napovedala revizijo poslovanja. Tudi ministrica za kulturo Majda Širca je jasno povedala, da pričakuje zakonito in transparentno poslovanje v okviru projekta EPK, na mestu poslovnega direktorja zavoda pa nekoga, ki bo nalogi kos.