Drugo
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 2 glasov Ocenite to novico!
Sodoben objekt v najstarejšem mestnem delu Lizbone, imenovanem Alfama. Foto: Matos Gameiro arquitecto

Video: Festival Hiše sveta - za dvig splošne kulture bivanja

Primeri dobre prakse iz bližnje in daljne okolice
16. junij 2017 ob 08:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Festival Hiše sveta, ki pod okriljem Zavoda BIG vsako leto poteka v mestu oblikovanja v Ljubljani, je namenjen promociji kakovostne arhitekturne prakse na področju gradnje hiš.

Z razstavo, predavanji in izborom najboljših primerov individualne gradnje hiš po vsem svetu želi tvorno prispevati k dvigu splošne kulture bivanja.

Primeri dobre prakse iz bližnje in daljne okolice so namenjeni dvigu splošne kulture bivanja. Poglejmo primer: hiša v lizbonski zgodovinski četrti Alfama je povsem sodoben objekt, čeprav njena podoba temelji na hiši, ki je nekoč stala na tem mestu.

Drugi primer je počitniška hiša v hrvaškem primorju. Ta temelji na tradicionalni gradnji v obliki teras, saj so najboljše hiše v Sredozemlju praviloma grajene na strmem pobočju ob morju.

Popolnoma izviren arhitekturen pristop pa ima hiša, ki ji je žirija dodelila prvo nagrado. Gre za hišo čilskega arhitekta Christiana Izguerda, ki s povsem fleksibilno zasnovo omogoča nenehno preobrazbo za turistične, bivalne ali prostočasne potrebe.

Več v priloženem prispevku iz TV Kulture.

VIDEO
Festival Hiše sveta promovira kakovostno arhitekturo
A. K., Julija Vardjan
Prijavi napako
Komentarji
čofotalček
# 16.06.2017 ob 09:41
Ti arhitekti pomoje prav uživajo v samohvaljenju lastne stroke, vsak teden berem kako si podeljujejo negrade, prirejajo rastave, nas poučujejo kaj je prav, itd...

Kje je smisel vsega tega? A si res tolk radi spomenike postavljajo? Težko me bo kdo prepričal, da je "kultura bivanja" kaj več kot tržna fora oziroma hedonistični brend.
Kazalo