Prvi tvit v zgodovini. Foto: Twitter
Prvi tvit v zgodovini. Foto: Twitter

Prvi kupec Dorseyjevega tvita je bil poslovnež Sina Estavi, direktor tehnološkega podjetja Bridge Oracle. Vendar je po njegovi aretaciji maja lani propadlo tudi njegovo podjetje, specializirano za poslovanje s kriptovalutami.

Estavi se je po pisanju portala Artnews v tem mesecu odločil ponuditi ta NFT za dobrih 44 milijonov dolarjev, ob tem pa je tvitnil, da bo 50 odstotkov izkupička namenil dobrodelni organizaciji GiveDirectly, poslanstvo katere je pomoč obubožanim v nekaterih delih Afrike. Dorsey pa je kot odziv tvitnil: "Zakaj ne 99 odstotkov tega?

A ko je NFT v preteklem tednu dejansko šel na dražbo, ni nihče ponudil več kot 260 evrov – kar pomeni, da se je njegova vrednost tudi zares znižala za 99 odstotkov. A je na platformi OpenSea, kjer lahko vsak ponudi NFT-je, tudi če obdobje sprejemanja ponudb ni odprto, najvišja ponudba visoka okoli 11.000 evrov, kar je še zmeraj občutno nižji znesek.

Znanilec zatona trga NFT-jev?
Po mnenju Jonathana Perkinsa, soustanovitelja platforme NFT-jev SuperRare, je ta neuspešna prodaja simptom, da trg NFT-jev zares doživlja vse večje težave. "V tej sferi je bilo veliko eksperimentiranja in mislim, da se soočamo z mejami špekulacij," je dejal Perkins. Trg NFT-jev v letu 2021, zlasti v poletnih mesecih, je označil za trg, ki temelji na tveganem vedenju. "Ta mehurček je na poti počenja. In to je pravzaprav zdravo, tistim, ki poskušamo zgraditi nekaj dolgotrajnega, revolucionarnega in dostopnega, olajša situacijo," je še dejal Perkins.

Trg, ki je pravzaprav še v povojih
Po drugi strani pa Greg Isenberg, izvršni direktor Late Checkouta, podjetja za oblikovanje spletnih strani, ki temeljijo na tehnologiji blockchain, meni, da ta prodaja praktično nič ne pove. "Ni šlo za pravo prodajo. Za nekaj tako velikega obstaja le nekaj kupcev in izklicna cena ni bila realna. Resni kupci za to ne bi dali ponudbe – jaz je nisem," je dejal Isenberg. Z metaforo je razložil, zakaj se resni kupci niso pridružili oddajanju ponudb: "Če stopite v hišo, ki je naprodaj za 46 milijonov evrov, najbrž ne bi ponudili 460.000 evrov."

Kljub temu pa Isenberg priznava, da so kupci NFT-jev zdaj previdnejši, kar po njegovih besedah ​​ni nujno slabo. Dotični trg je namreč med drugim zares mlad, saj se je v resnici razmahnil šele v prvih mesecih leta 2021 in od takrat močno niha. Ko je Dorsey decembra 2020 koval svoj prvi in ​​do zdaj edini NFT, je prejel ponudbe v višini več deset tisoč evrov, ki pa jih je zavrnil. "Trg NFT-jev je popolnoma nov, zato nam je težko razumeti, kakšna je vrednost nečesa, še zlasti pri višjih cenah. Estavi si je drznil in ocenil: 'Morda je to vredno 46 milijonov evrov'," je sklenil Isenberg.