Člani AFS France Marolt se predstavljajo s plesnimi koreografijami, ki črpajo iz izročila Bele krajine, Dolenjske, Gorenjske, Koroške, Ljubljane, Prekmurja, Primorske, Štajerske in Rezije. Foto: AFS France Marolt
Člani AFS France Marolt se predstavljajo s plesnimi koreografijami, ki črpajo iz izročila Bele krajine, Dolenjske, Gorenjske, Koroške, Ljubljane, Prekmurja, Primorske, Štajerske in Rezije. Foto: AFS France Marolt
Akademska folklorna skupina France Marolt
Nastop ob svoji 60-letnici je društvo poimenovalo Razkrita govorica plesa. Foto: Cankarjev dom

Z leti je tako raslo število plesalcev in godbenikov, ki so v ritmu potovčk, štajerišev, mazurk in še množice drugih poželi navdušenje vse večjega občinstva. Po sobotnem večeru se bodo še v nedeljo zbrali v Cankarjevem domu, kjer se bo ob 19.30 zgodil koncert Razkrita govorica plesa. Za slavnostni večer, katerega pokrovitelj je predsednik države Danilo Türk, so v nasprotju z dosedanjimi nastopi izbrali abstraktno zasnovo. Nastop bo posvečen izključno plesu in njegovi govorici, ki s svojimi oblikami in znamenji razkriva gibno izraznost slovenskega človeka skozi čas.

Srečanje ljudskega in sodobnega
S koncertom želi Akademska folklorna skupina France Marolt Študentske organizacije Univerze v Ljubljani na enem mestu združiti velik del slovenskega ljudskega plesnega izročila in ga postaviti ob bok sodobnim plesnim predstavam. Kot napovedujejo, gre za projekt, ki ga slovenska folklora še ni doživela. Zastavljen je namreč tako, da bodo posamezni deli lahko dragoceno (delovno) gradivo za folklorne skupine iz vse Slovenije.

Dolgotrajno in strogo piljenje kvalitetnih članov
V AFS France Marolt, ki že šest desetletij zapored tako domači kot tuji javnosti predstavlja slovenski ljudski ples, je svoj delež odplesalo in odpelo že kar nekaj članov. Te sprejema društvo vsako leto na avdiciji, kjer gre za strogo selekcijo posameznikov glede na znanje petja in plesa. Potem ko postanejo člani skupine, izpopolnjujejo svoje plesno in pevsko znanje več let, ob tem pa lahko napredujejo v zahtevnejšo skupino. Šele ko uspejo zadovoljiti strogim merilom umetniškega odbora, pa so pripravljeni za pravi nastop.

S plesom in glasbo z vseh koncev Slovenije
Skupina, ki od leta 2003 deluje kot društvo v javnem interesu pod okriljem ministrstva za kulturo RS, v svojem repertoarju ponuja plese in pesmi vseh širših ter nekaterih ožjih območij slovenskega narodnostnega ozemlja. Predstavljajo se z več kot 22 različnimi spleti, povprečno 16 spleti v rednem letnem programu. Svoje plesne koreografije s spremljavo godbe in plesa pa popestrijo s slovenskimi običaji in raznolikimi kostumi.

M. K.