Požar je v hipu postal metafora za vsesplošno brazilsko stisko; izzval je tudi demonstracije. Foto: Reuters
Požar je v hipu postal metafora za vsesplošno brazilsko stisko; izzval je tudi demonstracije. Foto: Reuters
Brazilski časnik O Globo je poročal, da je bilo naloženih že na tisoče fotografij. Foto: Wikipedia

Največja spletna enciklopedija na svetu prosi javnost, naj prispeva fotografije, ki so bile posnete v notranjosti muzeja. Od 4. septembra, ko so svoj poziv objavili, se je na njihov naslov usula poplava fotografij pisanih vešč, staroegipčanskih mumij, ritualnih mask, okostij dinozavrov in podobnega. Tako se počasi nabira gradivo za spletni arhiv, ki ga boste našli na tej povezavi.

"Naprošamo ljudi, naj se pridružijo naši globalni skupnosti in prispevajo k temu, da si bo svet opomogel od te kolektivne tragedije," je iniciativi na pot zapisala Katherine Maher, izvršna direktorica Fundacije Wikimedia.

Stavba, v kateri je imel "Museu Nacional" svoje prostore, je bila že pred požarom dotrajana – zaradi korenitih varčevalnih rezov na področju kulture muzej ni bil opremljen z zaščito proti požaru. Kljub zastarelosti pa je bil še vedno pomembna in ugledna institucija: bil je najstarejši muzej v Braziliji ter največji naravoslovni muzej v Latinski Ameriki. To seveda pomeni, da so imeli v njem domovanje pomembni arheološki artefakti, med drugim starogrške vaze, avdioposnetki danes že izumrlih jezikov in 11 tisoč let stara človeška lobanja "Lucie", o kateri smo že pisali. Nekdanji brazilski minister za okolje je nesrečo opisal kot "lobotomijo za brazilski spomin".


Podobe povejo samo del zgodbe
Fotografije, ki jih na splet nalagajo uporabniki z vsega sveta, bodo sicer pomagale ohraniti spomin, je pa res, da skoraj nobene ne spremlja kak podrobnejši opis fotografiranega. Na neki točki bodo torej morali vskočiti strokovnjaki z različnih področij, da bodo pomagali zapolniti praznine.

Podoben projekt nabiranja informacij je začela tudi lokalna študentska organizacija, nekatere druge organizacije – med njimi National Geographic in Unesco – pa so se že zavezale, da bodo muzeju pomagale pri obnovi.