Videz gradu so v 16. stoletju temeljito spremenili italijanski gradbeniki, ki so mesto in grad utrjevali pred Turki. Po koncu turške nevarnosti so v 17. stoletju porušili Konradov stolp, grad povečali, na vzhodni ravnici griča pa postavili konjušnico in stolp. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož
Videz gradu so v 16. stoletju temeljito spremenili italijanski gradbeniki, ki so mesto in grad utrjevali pred Turki. Po koncu turške nevarnosti so v 17. stoletju porušili Konradov stolp, grad povečali, na vzhodni ravnici griča pa postavili konjušnico in stolp. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož
Ptujski Grad
Ptujski grad zaradi pomanjkanja denarja že leta ni bil deležen temeljite prenove, ampak predvsem 'krpanja za silo'. Foto: MMC RTV SLO

"Letos je res izjemno leto, kar se tiče neljubih vremenskih oziroma izrednih razmer. Med drugim smo imeli tudi udar strele, ki je povzročila težave in okvare na računalnikih, tiskalniku in telekomunikacijah," je pojasnil direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Aleksander Lorenčič, ki skrbi tudi za ptujski grad.

Po udaru strele je julija sledila nevihta s točo, ki je povzročila zamakanje v skoraj vseh prostorih na severni strani gradu in odkrila opeke na severnem delu strehe. Poškodovani so bili tudi drugi deli grajskega kompleksa in številna drevesa v njem. Sredi avgusta je sledilo novo neurje, ki je ponovno povzročilo škodo na objektih in krajini.

"Posledice julijskega neurja smo do začetka avgusta sanirali. Stroški sanacije julijskih posledic neurja na objektih in odstranitev podrtih dreves so ocenjeni na slabih 28.000 evrov, za katere upamo, da nam bodo z zavarovalnice čim več povrnili, sicer bo muzej primoran razliko kriti sam," je pojasnil Lorenčič.

Ko začne puščati streha, je ogrožena muzejska zbirka
Škoda, povzročena v zadnjem neurju 10. avgusta, še ni ocenjena. "Problematika zamakanja je večplastna in alarmantna, saj ogroža tudi zbirke v ptujskem gradu," je dodal.

Obnovo strehe severnega trakta bo financiralo ministrstvo za kulturo, saj je grajski kompleks spomenik državnega pomena in v državni lasti. Stroški so ocenjeni na nekaj več kot 144.000 evrov. "Pokrajinski muzej Ptuj Ormož je že izvedel javno naročilo, in če ne bo zapletov, upamo, da se bo obnova začela že septembra," je še povedal Lorenčič.

Težave so tudi drugod. "Grajski kompleks zahteva redno vzdrževanje in številne naložbe. Pokrajinski muzej Ptuj Ormož se trudi po svojih najboljših močeh, a že košnja grajskega griča je za muzej velik strošek, kje je še vse drugo," je povedal direktor. Med drugim je treba nadaljevati sanacijo grajskega obzidja, ki so jo začeli lani.

Letos je obisk odličen
Obiskovalce očitno vse to ne moti, saj njihovo število stalno raste. "Od 1. junija 2016 do 23. julija 2016 si je muzejske zbirke v ptujskem gradu in mitreja ogledalo 8741 obiskovalcev. V istem obdobju letos pa kar 11.136, kar pomeni precejšnje povečanje v primerjavi z lanskim letom," je navedel Lorenčič.

"Kot zanimivost lahko povem, da je letos v primerjavi z lanskim letom izrazito povečan obisk Izraelcev in Belgijcev, sicer pa je precej obiskovalcev tudi iz naših sosednjih držav. Tudi v avgustu je podobno."

Dober obisk imajo tudi na drugih muzejskih lokacijah, kot so Miheličeva galerija, Salon umetnosti, Grajska pristava in grad Ormož ter etnološka zbirka pri Veliki Nedelji. "Tudi različni dogodki - predavanja, posvet kulturne dediščine, arheološka razstava Gospodarji prehodov so bili dobro obiskani," pravi direktor. Poudaril je še letošnjo poletno muzejsko noč, ki je bila izjemno dobro obiskana, saj si je zbirke in program ogledalo skoraj 1300 ljudi.