Foto: IMDb
Foto: IMDb
Sorodna novica 20 let Matrice: Živimo v manj futurističnem svetu, kot smo si mislili

Mojstrovina režiserk Lane in Lilly Wachowski je v ZDA izšla pred 25 leti, 31. marca 1999. 25 let pozneje še vedno velja za eno temeljnih del filmske industrije. Čeprav je bil zavrnjen na nekaterih odmevnih filmskih festivalih (kot na primer festivalu v Cannesu), je kmalu dosegel kulten status in globalni uspeh z več kot 463 milijonov zaslužka in štirimi oskarji. Z vprašanji o svobodni volji, vlogi umetne inteligence in vseprisotni navidezni resničnosti se je vtisnil globoko v spomin. Film so navdihnile številne knjige, animirani filmi in avtorji, kot so Alica v čudežni deželi Lewisa Carrolla, Neuromancer Williama Gisona, Duh v školjki (Ghost in the Shell), Philipa K. Dicka in film Johna Wooja.

Zaradi uspeha trilogij Star Wars in Gospodar prstanov je tudi Matrica trilogija
Nepričakovan komercialni uspeh prvega dela je bil vzrok za snemanje dveh nadaljevanj, vendar so se ustvarjalci zaradi racionalizacije stroškov odločili obe posneti hkrati in ju poslati na tržišče z zgolj nekajmesečnim zamikom. Prvi trije deli sage, torej Matrica (1999), Matrica Reloaded (2003) in Matrica revolucija (2003), so na globalni ravni v blagajne prinesli več kot 1,6 milijarde dolarjev. Vse tri dele sta napisali in režirali Lana in njena sestra Lilly Wachowski, prav tako so v vseh treh delih nastopili Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss in Laurence Fishburne.

Foto: IMDb
Foto: IMDb
Sorodna novica Matrica nič več zgolj trilogija: prihaja še četrti del

Keanu Reeves je bil daleč od prve izbire režiserk
Seznam imen, ki sta jih sestri Wachowski pripravila za vlogo Nea, je bil precej dolg in ambiciozen. Tudi po besedah Dona Davisa, ki je prispeval glasbo za film, je produkcijski studio Warner Brothers želel presenetiti z igralsko zasedbo. Sestri sta glavno vlogo najprej ponudili Willu Smithu. Smith je pozneje na svojem kanalu na YouTubu pojasnil, da koncepta filma ni povsem razumel, zato je vlogo zavrnil in raje posnel film Divji divji Zahod (Wild Wild West). Med drugim so se za vlogo potegovali Leonardo DiCaprio, Johnny Depp, Brad Pitt, Nicolas Cage, David Duchovny in celo Sandra Bullock. Za vlogo Morpheusa je bil sprva predviden Val Kilmer, a je tudi on vlogo zavrnil za vlogo v filmu Na prvi pogled (At First Sight).

Ko je Keanu Reeves prebral scenarij, je bil "navdušen nad zapletom, idejami in načinom pripovedovanja zgodbe, jezikom, dialogi," je pojasnil v intervjuju ob podelitvi zlatih globusov. "Že po prvem branju sem si mislim, da bo odličen film o vprašanjih, prebujanju, zavesti, ljubezni, podpori, veri, evoluciji, odnosu človeka do strojev in borilnih veščinah," je dejal Reeves.

Foto: Imdb
Foto: Imdb

Film preobrazil tudi koreografijo akcijskih spopadov
Matrica je močno vplivala na ustvarjanje akcijskih filmov v Hollywoodu. Vključitev tehnik "wire fu" za prikazovanje fizičnih spopadov, ki ga je zasnoval koreograf borilnih prizorov Juen Vu-Ping s sodelavci z izkušnjami iz hongkonškega akcijskega filma, je vplivala na pristope k borilnim prizorom v nekaterih poznejših hollywoodskih akcijskih filmih.

Uspeh Matrice je ustvaril veliko povpraševanje po teh koreografih in njihovih tehnikah pri drugih filmskih ustvarjalcih, ki so želeli podobno izpopolnjene boje. Tehniko so po pisanju portala Entertainment Weekly pozneje uporabili na primer v filmih Možje X (2000) in Charliejevi angelčki (2000). Prikaz azijskih borilnih veščin v akcijskih prizorih je ustvaril tudi dovzetnost za azijske akcijske filme, kot je Skriti tiger, skriti zmaj (2000), ki ga sicer morda ne bi imeli, navaja BBC.

Prisluhnite tudi oddaji Slavka Jeriča, ki se je ob 20. obletnici kultnega filma pogovarjal z Lenartom J. Kučićem.