Chiwetel Ejiofor je bil pred sedmimi leti nominiran za vzhajajočo filmsko zvezdo, zdaj pa je domov odnesel kipec v najbolj prestižni kategoriji za glavno moško vlogo. Foto: EPA
Chiwetel Ejiofor je bil pred sedmimi leti nominiran za vzhajajočo filmsko zvezdo, zdaj pa je domov odnesel kipec v najbolj prestižni kategoriji za glavno moško vlogo. Foto: EPA
Ekipa zmagovalnega filma 12 let suženj. Foto: EPA
Blanchettova je svojo nagrado poklonila nedavno umrlemu kolegu Philipu Seymourju Hoffmanu. Foto: EPA
Na Baftah slavila Gravitacija in 12 let suženj

Bafto za najboljšo glavno moško vlogo je domov odnesel glavni igralec v McQueenovem filmu Chiwetel Ejiofor, še eno v nizu nagrad za glavno žensko vlogo pa ima Cate Blanchett za vlogo v Otožni Jasmin. Blanchettova je odnesla zmagovalni kipec na vseh najbolj pomembnih filmskih nagradah in zelo malo verjetnosti je, da bi 2. marca, ko bodo podelili oskarja, na njih ostala praznih rok. "Phil, prijateljček, tale je zate, ti prasec. Upam, da si ponosen," je dejala v zahvali za nagrado, ki jo je posvetila pred kratkim umrlemu Philipu Seymourju Hoffmanu.

Bafta za režijo v roke Cuaronu
Gravitacija je poleg naslova najboljšega britanskega filma prejela tudi bafto za posebne učinke, fotografijo, zvok in izvirno glasbo, režiser filma Alfonso Cuaron pa je domov odnesel kipec za najboljšega režiserja. S skupno šestimi nagradami je znanstvenofantastična Gravitacija osvojila največ nagrad, nominirana pa je bila za enajst nagrad.

Abdi slavil med igralci v stranski vlogi
V kategorijah stranskih vlog je med moškimi slavil Barkhad Abdi iz Kapitana Phillipsa, med ženskami pa lanska oskarjevka v tej kategoriji Jennifer Lawrence. Nagrado za njeno vlogo v Ameriških prevarah je namesto nje prevzel režiser David O. Russell, saj ameriške lepotice ni bilo v London. Russell je prejel tudi bafto za najboljši izvirni scenarij, medtem ko sta kipec za najbolje prirejeni scenarij odnesla Steve Coogan in Jeff Pope za Philomeno. V zahvalnem govoru je Coogan opomnil, da je resnična zgodba Philomene Lee, na kateri temelji film, prodrla v javnost, 60.000 žensk pa še vedno išče svoje otroke, ki so jih bile prisiljene oddati v posvojitev.

Na podelitvi nagrad, ki jih je že devetič vodil igralec Stephen Fry, so nagrade domov odnesli tudi Veliki Gatsby za kostumografijo in produkcijo, Room 8 je prejel bafto v kategoriji kratkih filmov, v kategoriji animiranih filmov pa je slavilo Ledeno kraljestvo.

Prestižno priznanje za Helen Mirren
Princ William, predsednik britanske filmske akademije, je ob tej priložnosti Helen Mirren podelil najvišje priznanje akademije, ki so ga doslej prejeli Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg in Stanley Kubrick. Mirrenova se je v svojem zahvalnem govoru zahvalila svoji učiteljici igre Alice Welding, ki je pred kratkim umrla v 103. letu.

Nagrado za vzhajajočo zvezdo je letos prejel 21-letni Will Poulter, ki je zaigral v filmu Mi smo Millerjevi.

Na Baftah slavila Gravitacija in 12 let suženj