Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić

Film je uvrščen v festivalsko sekcijo Made in/with Luxemburg, v Luksemburgu so ga poleg režiserja predstavljali producentka Ida Weiss, koproducent Adolf El Assal ter oba glavna igralca – Kaja Podreberšek in Gaj Črnič, so sporočili iz produkcijske hiše Senca Studio.

Snemanje filma je bilo po besedah ekipe harmonično in sproščeno. "Kot bi imel zasedbo glasbenikov, ki bi popolnoma obvladovali svoje inštrumente, jaz pa bi le dirigiral," so režiserjeve besede povzeli producenti.

Sorodna novica Slovenskemu celovečercu Kapa več kot pol milijona evrov luksemburškega filmskega sklada

Filmski projekt Kapa je družinska božična avantura. Film pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. Erik bi rad božični večer preživel s svojimi starši, Lučka pa si zaželi mlajšo sestrico in psa. Po spletu okoliščin se srečata in skupaj doživita pravo božično pustolovščino, ki v eni sami noči prinese izpolnitev njunih želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.

Scenarij podpisuje Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentka pa Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio. Ob mladih protagonistih v filmu v prvi postavi igrajo tudi Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in Rene Štur, ob njih pa še drugi priznani slovenski igralci in igralke ter raper Klemen Klemen.

Koproducenti filma so Wady Films iz Luksemburga, Objectif iz Slovaške in Studio Dim iz Hrvaške, film pa so poleg Slovenskega filmskega centra in RTV Slovenija finančno podprli tudi Luksemburški filmski sklad, Hrvaški avdiovizualni center, Slovaški avdiovizualni sklad, hrvaška javna televizija HRT, slovaška javna televizija RTVS, evropski sklad Eurimages, evropski program Ustvarjalna Evropa – Media program, ministrstvo za javno upravo in regionalni sklad Re-Act. Tehnično podporo je nudil filmski studio Viba film.

Film je sicer že novembra leta 2020 prejel več kot pol milijona evrov na filmskem skladu v Luksemburgu. Kot so tedaj poudarili v Slovenskem filmskem centru (SFC), se je prvič v zgodovini zgodilo, da je luksemburški filmski sklad v tolikšni meri finančno podprl slovenski film.

Premiera celovečerca je v Sloveniji predvidena v novembru.