Isabele Coixet na festivalu v San Sebastianu. Foto: EPA
Isabele Coixet na festivalu v San Sebastianu. Foto: EPA

Isabel Coixet je v karieri v svojih filmih, pismih in političnem udejstvovanju vedno zagovarjala svoja prepričanja in vrednote ter dajala glas svojim protagonistom.

iz utemeljitve

Španska režiserka Isabel Coixet bo 9. decembra v Berlinu na podelitvi evropskih filmskih nagrad prejela nagrado za dosežke na področju svetovne kinematografije. Coixet bo nagrajena za svoj prispevek k svetovnemu filmu in impresivno kariero, ki vključuje devet zmag na španskih nagradah goya, s čimer je postala največkrat nagrajena filmska ustvarjalka na teh nagradah, ki jih podeljuje španska filmska akademija. Režirala je filme, kot so Moje življenje brez mene, Knjigarna in Skrivno življenje besed. Najnovejši film Coixet nosi naslov Un Amor in je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v San Sebastianu, kjer je prejel nagrado Feroz.

Naslovnik za film Un Amor, najnovejši film španske režiserke Isabel Coixet. Foto: EPA
Naslovnik za film Un Amor, najnovejši film španske režiserke Isabel Coixet. Foto: EPA

"Isabel Coixet je v karieri v svojih filmih, pismih in političnem udejstvovanju vedno zagovarjala svoja prepričanja in vrednote ter dajala glas svojim protagonistom. Leta 2015 je prejela priznano nagrado francoskega reda chevalier des arts et des lettres, leta 2020 pa nacionalno filmsko nagrado, ki jo podeljuje špansko ministrstvo za kulturo in šport. Isabel Coixet je edina ženska, ki je prejela največ nagrad goya (skupaj devet). Je tudi častna predsednica Evropske ženske avdiovizualne mreže EWA," so utemeljili organizatorji evropskih filmskih nagrad.

Pestra režiserska kariera na obeh straneh Atlantika
Že prvi celovečerni prvenec iz leta 1989 v Barceloni rojene režiserke ji je prinesel prvo nominacijo za najboljšo novo režiserko na španski podelitvi nagrad goya, kar je napovedovalo njeno zanimivo kariero. Za njen naslednji korak lahko štejemo film z originalnim naslovom Things I Never Told You, ki zaznamuje njeno selitev v Združene države Amerike. Film z Andrewem McCarthyjem in Lili Taylor je bil premierno prikazan na Berlinalu in prejel nagrado srebrni aleksander na mednarodnem filmskem festivalu v Solunu.

V prihodnjih letih je še naprej sodelovala z igralci z obeh strani Atlantika, mednarodni preboj pa je doživela leta 2003 s filmom Moje življenje brez mene. Film s Sarah Polley, Scottom Speedmanom in Markom Ruffalom v glavnih vlogah pripoveduje zgodbo o mladi ženski, ki se spoprijema z neozdravljivo boleznijo, in o tem, kako poskuša čim bolje izkoristiti preostalo življenje. Premiero je doživel na Berlinalu, kjer je prejel nagrado ceha nemških kinematografov, nadaljeval pa z nominacijami za evropske filmske nagrade in danske nagrade robert ter osvojil dve nagradi goya, za najboljši prirejeni scenarij in najboljšo izvirno pesem. Film je bil na mednarodni festivalski turneji, med drugim v Karlovih Varih, Telluridu, Torontu in na BFI-ju v Londonu, nato pa je bil predvajan po vsem svetu.

Sarah Polley, igralka, režiserka in pisateljica med letošnjim prejemom oskarja za najboljši prirejeni scenarij. Foto: AP
Sarah Polley, igralka, režiserka in pisateljica med letošnjim prejemom oskarja za najboljši prirejeni scenarij. Foto: AP

Film Skrivno življenje besed, v katerem je znova nastopila Sarah Polley skupaj s Timom Robbinsom, je bil premierno prikazan leta 2005 v Benetkah, kjer je prejel nagrado Lina Mangiacapre. Film, ki pripoveduje zgodbo o skrivnostni ženski, ki skrbi za začasno oslepelega moškega na naftni ploščadi, je Sarah Polley prinesel nominacijo za evropske filmske nagrade in tri španske nagrade goya: za najboljši film, najboljši izvirni scenarij in najboljšo režijo.

Naslednje nagrade goya so sledile leta 2011 za Listening to the Judge, ki je osvojil nagrado za najboljši dokumentarni film, in leta 2018 za Knjigarno z Emily Mortimer in Billom Nighyjem za najboljši film in najboljšo režijo. Odmeven je bil tudi njen zadnji dokumentarni film The Yellow Ceiling o skupini študentov, ki se je pritožila zaradi spolne zlorabe, je bil premierno prikazan v San Sebastianu in prejel katalonsko nagrado Gaudi za najboljši dokumentarni film. Zaradi raziskave za film je tožilstvo posledično znova odprlo primer o spolni zlorabi v gledališki šoli.

Foto: EPA
Foto: EPA

Nagrado za evropske dosežke na področju svetovne kinematografije je prejelo več uglednih posameznikov iz filmske industrije. Med prejemniki te nagrade (večinoma režiserji in igralci) so bili v preteklosti med drugim Thomas Vinterberg (2008), Isabelle Huppert (2009), Gabriel Yared (2010), Mads Mikkelsen (2011), Helen Mirren (2012), Pedro Almodóvar (2013), Steve McQueen (2014), Christoph Waltz (2015), Pierce Brosnan (2016), Julie Delpy (2017), Ralph Fiennes (2018), Juliette Binoche (2019), Susanne Bier (2021) in Palestinka Elia SuleimanIsabel (2022).

V novembru po Evropi zaznamujejo mesec evropskega filma
Mesec evropskega filma, ki traja od 1. novembra do 9. decembra, se praznuje v več kot 70 kinematografih po vsej Evropi in predstavlja dinamično sezono, polno evropskega filma. Mesec evropskega filma vodi do podelitve evropskih filmskih nagrad, ki se bo začela 9. decembra in bo pomenila vrhunec tega filmskega praznovanja.