Metelkova 6 je dom številnih nevladnih organizacij. Foto: BoBo
Metelkova 6 je dom številnih nevladnih organizacij. Foto: BoBo
Sorodna novica "Če se želi škoditi slovenski kulturi, dela vlada prave korake"
Sorodna novica Vlada prerazporedila denar za ustanovitev Muzeja osamosvojitve Slovenije

Predlagatelji seje so stopili v bran nevladnikom in opozorili, da se vrhunskih ustvarjalcev ne sme metati na cesto brez zagotovitve nadomestnih prostorov, še posebej ne med epidemijo. Nevladniki pa so izpostavili svoje delo in poudarili, da je ravno zaradi njihovih prizadevanj stavba na Metelkovi 6 v lasti ministrstva za kulturo.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je na seji navedla pravne predpise, po katerih nevladne organizacije ne morejo več bivati na naslovu Metelkova 6. Poudarila je, da jim ministrstvo ni dolžno zagotavljati prostorov, je pa to dolžno javnim zavodom, in ob tem navedla prostorsko stisko prirodoslovnega muzeja, ki so ga že predhodni ministri videli na tem naslovu. "So naredili načrte za sanacijo Metelkove na način, da bi v njej nastanili prirodoslovni muzej," je povedala sekretarka.

Sorodna novica Minister Simoniti petkov protest razumel kot grožnjo s smrtjo
Sorodna novica Vrnitev akcije za kulturo: "Ministrstvo lahko mirno deložira kar samo sebe"

Predhodni ministri nevladnikov niso metali na cesto, pa je na seji odbora za kulturo poudarila poslanka Levice Nataša Sukič in sekretarkine pravne interpretacije zavrnila kot zmotne. Ob tem je večkrat tudi poudarila kakovost delovanja nevladnikov na Metelkovi in predvsem neprimeren čas za začetek postopkov izselitve.

Arhivi in knjige v vlažne kleti?

"Sploh ne razumem, zakaj ste dali takšen rok – tri mesece – sredi najhujše epidemije, sredi zime. Naj se v vlažne kleti odvlečejo vsi ti arhivi in knjige? Ste bili v kakšni knjižnici tam notri, ste si pogledali, koliko je tam neprecenljivega bogastva," je sekretarko naslovila Sukičeva.

Metelkovo je alternativni in neodvisni kulturi namenila vlada Janeza Drnovška. Foto: BoBo
Metelkovo je alternativni in neodvisni kulturi namenila vlada Janeza Drnovška. Foto: BoBo

Kot prva je med nevladniki z Metelkove na seji spregovorila Eva Rohrman iz Foruma Ljubljana. Dejala je, da je ravno zaradi njihove zasedbe in večletnega boja leta 1994 Metelkova prešla v last ministrstva za kulturo. "In zato so danes tu muzeji, zato je danes tu tudi Metelkova 6," je poudarila Rohrmanova.

Takratna vlada Janeza Drnovška je Metelkovo tako namenila alternativni in neodvisni kulturi.

Ali bo na Metelkovi 6 prirodoslovni muzej?