Uspehom, ki jih dosega Kozoletov film, ni in ni videti konca. Foto: EPA
Uspehom, ki jih dosega Kozoletov film, ni in ni videti konca. Foto: EPA
Peter Musevski
Peter Musevski je s svojo vlogo prepričal v Portorožu in v Sarajevu.

Projekt režiserja Damjana Kozoleta pa ne bo le ena izmed projekcij festivala, ampak se je uvrstil v tekmovalni program celovečernih filmov, kjer se poteguje za nagrado remi. To ni prvič, da so Kozoletovo delo opazili v tujini. Lani je v Valencii prejel zlato palmo za najboljši film in srebrno palmo za najboljšega režiserja.

Na festivalu, ki je v Houstonu že 40. odprl svoja vrata, bo na ogled več kot 100 filmov. Najpomembnejši teksaški festival velja za nekakšnega predhodnika Sundancea, na njem pa so svoje prve uspehe slavila imena, kot so Steven Spielberg, George Lucas, Ang Lee, Ridley Scott, David Lynch, brata Coen in Brian De Palma. Kako so v Texasu naklonjeni slovenskemu filmu, bo znano na podelitvi nagrad, ki bo festival sklenila 29. aprila.

Z dvema nagradama na domači obali
Pozitivni vpliv, ki ga ima delo na človekovo samopodobo in samozavest, so lahko med drugim ocenjevalil že na predstavitvi slovenske kinematografije na Madžarskem, na filmskih festivalih v Edinburgu, Motovunu na Hrvaškem, Paliču v Srbiji, veliko pozitivnih kritik pa je prejel tudi na turneji po Severni Ameriki. V Sarajevu je Peter Musevski prejel nagrado za najboljšega igralca, za svojo igro pa je bil nagrajen tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je nagrado za najboljšo žensko vlogo prejela tudi Nataša Barbara Gračner.

Režiser je film nekoč opisal kot zgodbo "o tistih strahovih, ki jih ves čas nosimo v sebi; o strahu, da izgubimo varnost, zavetje in tiste, ki jih imamo radi. Film prikazuje človeka, ki izgubi in ponovno najde upanje. Delo osvobaja je tragikomedija, v kateri je žalost prepletena s humorjem in v kateri življenjski optimizem premaga pesimizem, brezizhodnost in mrak."