Jeremy Corbyn je leta 2003 nasprotoval invaziji na Irak, za katero se je odločil tedanji laburistični premier Tony Blair, v zadnjih letih pa se je izkazal za odločnega nasprotnika varčevalnih ukrepov, zaradi katerih so se skrčila sredstva za javne službe in socialne transferje. Foto: EPA
Jeremy Corbyn je leta 2003 nasprotoval invaziji na Irak, za katero se je odločil tedanji laburistični premier Tony Blair, v zadnjih letih pa se je izkazal za odločnega nasprotnika varčevalnih ukrepov, zaradi katerih so se skrčila sredstva za javne službe in socialne transferje. Foto: EPA
Ken Loach
Režiser Ken Loach ni brezbrižen do socialnih vprašanj, kot so delavske pravice, brezdomstvo, solidarnost in skrb za sočloveka. Foto: EPA

Poslanci britanske laburistične stranke so namreč konec junija izglasovali nezaupnico svojemu vodji Corbynu, ta pa je v svojem odzivu zavrnil odstop. Glasovanje je sledilo porazu na referendumu o članstvu Otoka v EU-ju, po katerem je laburistično vlado v senci zapustila več kot polovica članov. Konec tega tedna pa bo znano, ali bo v prihodnje stranko še vodil Corbyn, ki je trenutno vršilec dolžnosti, ali pa njegov rival Owen Smith.

Veteranski filmar Ken Loach se je tako pridružil kampanji 67-letnega Corbyna, saj ga je med drugim očarala ideja, da se v "politiki dogaja nekaj izrednega", v videu pa je želel ujeti optimizem in upanje Corbynovih podpornikov. Glede na to, da je Loach znan kot kronist življenja delavskega razreda in slovi po svojem socialnem realizmu in naturalističnem slogu, ta odločitev ni posebej presenetljiva.

Zahvala za obnovljeno upanje v politiko
Loach je posnel dve srečanji vršilca dolžnosti vodje laburistov in njegovih podpornikov v Sheffieldu in Londonu, video pa je naslovil V pogovoru z Jeremyjem Corbynom (In Conversation with Jeremy Corbyn). Vprašanja in odgovori v videu se vrtijo predvsem okoli tem, ki predstavljajo bistvo njegove kampanje, kot so na primer vprašanje pravic delavcev, rezi na področju sociale ali vojna v Iraku. Podporniki so Corbyna na obeh dogodkih zasuli s pohvalami na račun njegovih načel in se mu zahvalili za obnovljeno upanje v politiko.

Sodobna Britanija nekoč in danes
Danes 80-letnemu Loachu je preboj uspel s filmom Sodrga (1990), v katerem je portretiral sodobno Britanijo in zanj prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljši film. Delavske pravice je tematiziral tudi v Navigatorjih (2001), pred tem je leta 1995 ponovno dobil omenjeno nagrado za film Dežela in svoboda na temo španske državljanske vojne, zanj ga je med drugim nagradila tudi ekumenska žirija na festivalu v Cannesu. Loacha se drži sloves filmskega "slikarja" družbene realnosti, pred kratkim pa se je izpovedal o občutku sramu, ker je leta 1990 posnel oglasni spot za verigo hitre prehrane McDonald's.

"Laburistična stranka se je v enem letu svojega dela spremenila onkraj razumevanja - je največja stranka v Evropi, z več kot pol milijona članov in ima vizijo za našo državo, ki bi lahko v vladi izvedla premik blagostanja in moči k navadim ljudem," je svojo odločitev za snemanje videa V pogovoru z Jeremyjem Corbynom še obrazložil Loach.